Αγονη γραμμή θυμίζει η περίθαλψη στα νησιά του Αιγαίου: οι τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και τεχνολογικό εξοπλισμό υποβιβάζουν τους μόνιμους κατοίκους και τους τουρίστες σε ασθενείς β’ κατηγορίας, με τις διακομιδές να αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις μονόδρομο.

Οι φουρτούνες στην Υγεία χτυπούν εδώ και τριάμισι χρόνια την Πάρο καθώς το Κέντρο Υγείας παραμένει χωρίς παιδίατρο. Το αποτέλεσμα είναι να έχει ανοίξει η δουλειά των ιδιωτών παιδιάτρων.

Η ιατρική εξέταση των μικρών ασθενών κοστίζει ακριβά στους γονείς καθώς στην Πάρο δεν υπάρχει συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ γιατρός. Για την ακρίβεια, σε όλες τις Κυκλάδες εντοπίζεται μόνο μία συμβεβλημένη με τον Οργανισμό παιδίατρος, στη Νάξο.

Αντίστοιχα, είδος προς εξαφάνιση αποτελούν και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γυναικολόγοι, ουρολόγοι και καρδιολόγοι σε Ιο, Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη και Σύρο, ενώ στη Τήνο στη λίστα των γιατρών που δεν συνεργάζονται με τον Οργανισμό προστίθενται και οι παθολόγοι.

Σύρος

Περιμένουν επικουρικό παιδίατρο

Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η μαρτυρία του διοικητή του νοσοκομείου της Σύρου Γιάννη Πατράκη, ο οποίος υπογραμμίζει ότι έχει προκηρυχθεί δύο φορές θέση επικουρικού παιδιάτρου. Ακόμη αναζητείται ενδιαφερόμενος, με τον ίδιο να ελπίζει για την κάλυψη του κενού στις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα προνόμια των επικουρικών γιατρών που θα στελεχώσουν τα νησιά –όπως είναι π.χ. η τριετής θητεία και η προτεραιότητα για μόνιμη θέση στο ΕΣΥ.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ειδικότητες πρώτης γραμμής, στο Κέντρο Υγείας της Πάρου υπηρετεί μόνο ένας παθολόγος, ένας γιατρός γενικής ιατρικής και ένας καρδιολόγος, την ώρα που το νησί βουλιάζει από τους περίπου 120.000 μόνιμους κατοίκους και παραθεριστές. Με τα δεδομένα αυτά, είναι οξύμωρο το γεγονός ότι υπηρετούν δύο οδοντίατροι.

Ρόδος

Αρρυθμίες στις εφημερίες

Σε… ναυαγούς της υγειονομικής περίθαλψης έχουν μετατραπεί και τα τουριστικά νοσοκομεία, με ενδεικτικό το παράδειγμα της Ρόδου. Στο νοσηλευτικό ίδρυμα υπηρετούν μόνο ένας ψυχίατρος και ένας νευρολόγος, ενώ από γιατρούς ξεμένουν χρόνο με τον χρόνο και οι δύο παθολογικές κλινικές.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη καθώς συρρικνώνεται δραματικά και η δεξαμενή των ειδικευόμενων. «Από τις 50 προβλεπόμενες θέσεις είναι καλυμμένες οι 28. Και από αυτούς, αρκετοί ψάχνουν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό» τονίζει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του νησιού Βασίλης Κινούς.

Το αποτέλεσμα είναι οι αρρυθμίες στις εφημερίες. «Εχουμε οργανώσει ένα πρόγραμμα, βάσει του οποίου σε κάθε εφημερία είναι διαθέσιμοι πέντε ειδικευμένοι γιατροί. Από τη στιγμή όμως που δεν επαρκούν οι ειδικευόμενοι, αναγκαζόμαστε να αναζητούμε βοήθεια από νέους γιατρούς περιφερειακών ειδικοτήτων όπως είναι για παράδειγμα οι γυναικολόγοι, οι οποίοι εκτιμούν χειρουργικά και παθολογικά περιστατικά».

Χανιά

Το SOS που εκπέμπουν οι γιατροί

Σήμα κινδύνου εξέπεμψαν στις 8 Αυγούστου και οι γιατροί του νοσοκομείου των Χανίων καθώς ο μοναδικός και παρωχημένης τεχνολογίας αξονικός τομογράφος βρέθηκε εκτός λειτουργίας από τα μέσα του προηγούμενου μήνα.

«Γυρίζουμε δεκαετίες πίσω όσον αφορά την αντιμετώπιση περιστατικών και επιδεινώνει την πρόγνωσή τους, ιδίως όταν πρόκειται για επείγοντα».

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης Γιατρών Χανίων ήδη καταγράφονται πολλά σοβαρά περιστατικά που λιμνάζουν χωρίς διάγνωση στο τμήμα επειγόντων, «όπως τροχαία ατυχήματα, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια κ.ά.». Προειδοποιεί δε ότι η μη έγκαιρη διάγνωσή τους καθιστά εξαιρετικά δυσμενή την εξέλιξή τους.

«Υπό αυτές τις συνθήκες όλο και περισσότεροι ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι συμπολίτες μας αναγκάζονται να πληρώνουν στο ακέραιο και ιδιωτικά τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας με την πρόσθετη επιβάρυνση της μεταφοράς και επιστροφής των ασθενών στο νοσοκομείο» καταλήγει η ανακοίνωση.
Πάρος

Λείπουν δύο αγροτικοί γιατροί

Πρόβλημα ωστόσο εντοπίζεται και στους αγροτικούς γιατρούς. «Από τις εννέα προβλεπόμενες θέσεις έχουν καλυφθεί μόνο οι εφτά. Και αυτοί όμως βρίσκονται συχνά με τη βαλίτσα στο χέρι, για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν στην Ανάφη, τη Σίκινο, τη Φολέγανδρο» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας της Πάρου Γιάννης Καρασαντές.

Μύκονος

Κέντρο Υγείαςχωρίς ορθοπεδικό

Στο κοσμοπολίτικο νησί, το οποίο επισκέπτονται κατά μέσο όρο ετησίως 1,5 εκατομμύριο τουρίστες, τα κατάγματα και τα σπασίματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εν απουσία ορθοπεδικού στο Κέντρο Υγείας, με την ιδιωτική περίθαλψη να αποτελεί επιλογή ανάγκης.
Τι να κάνετε αν βρεθείτε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις διακοπές

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ. Φωνάξτε δυνατά εάν υπάρχει γιατρός

ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ. Απευθυνθείτε στη ρεσεψιόν, σε κάποιον καμαρότο ή στο μπαρ ώστε να καλέσουν για γιατρό από τα μεγάφωνα

ΣΤΟ ΤΡΕΝΟ. Ενημερώστε οποιονδήποτε υπάλληλο ώστε να γίνει ανακοίνωση

ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ. Ειδοποιήστε την αεροσυνοδό

ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ. Πάρτε τηλέφωνο στη ρεσεψιόν

Σε κάθε περίπτωση καλέστε για οδηγίες πρώτων βοηθειών το ΕΚΑΒ στο 166 ή στο 112 (Ευρωπαϊκός Αριθμός Εκτάκτου Ανάγκης)