Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ)σχεδιάζουν μεγάλη επίθεση εναντίον των Κούρδων και αποτελούν απειλή για την ύπαρξη της εθνοτικής αυτής ομάδας, προειδοποίησε σήμερα Παρασκευή υψηλόβαθμος ιρακινός αξιωματούχος.

«Το Ισλαμικό Κράτος κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις του στο Ιράκ και στη Συρία για να έρθουν και να πολεμήσουν τους Πεσμεργκά. Η μάχη αυτή είναι πολύ σοβαρή», δήλωσε ο Χοσιάρ Ζεμπάρι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Από την πλευρά του ο Φουάντ Χουσέιν, επιτελάρχης του Μασούντ Μπαρζανί προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν, επιβεβαίωσε σήμερα ότι το ΙΚ έθεσε υπό τον έλεγχό του το φράγμα της Μοσούλης, το μεγαλύτερο του Ιράκ, κατά την τελευταία του επίθεση στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες πλημμύρες

Ο έλεγχος του φράγματος της Μοσούλης σημαίνει ότι οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν μεγάλες πλημμύρες στις ιρακινές πόλεις που βρίσκονται κοντά στην Τίγρη ποταμό, αλλά και να διακόψουν την παροχή νερού και ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο μεταξύ ο ριζοσπάστης ηγέτης των σιιτών Μοκτάντα αλ Σαντρ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ισλαμιστές ετοιμάζονται να επιτεθούν στη Βαγδάτη, ενώ δεσμεύθηκε να κινητοποιήσει τους άνδρες του για να υπερασπιστούν την ιρακινή πρωτεύουσα.

«Υπάρχουν τρομοκρατικές ομάδες που έχουν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες τους για μια επίθεση εναντίον της Βαγδάτης», ανέφερε ο Σαντρ σε ανακοίνωσή του.

«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πόλη, να προσφέρουμε ενισχύσεις στις δυνάμεις ασφαλείας και να εργαστούμε σε συνεργασία με τις αρχές για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο», συνέχισε ο ίδιος.

Ο Σαντρ είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιουνίου τη δημιουργία των Σαράγια αλ Σάλαμ (των ταξιαρχιών της ειρήνης) για την υπεράσπιση των θρησκευτικών τοποθεσιών του Ιράκ.

Μεγάλες απώλειες και προσπάθεια ανασύνταξης των Κούρδων

Περίπου 150 κούρδοι μαχητές έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 500 έχουν τραυματιστεί στις μάχες με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) από την έναρξη της προέλασής τους στις αρχές Ιουνίου, ανακοίνωσε ο Φούαντ Χουσέιν, επιτελάρχης του προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν.

«Οι Πεσμεργκά έχουν χάσει 150 μάρτυρες και έχουν περισσότερους από 500 τραυματίες», δήλωσε ο Χουσέιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με τον Χουσέιν, το μέτωπο μεταξύ του ΙΚ και των Πεσμεργκά εκτείνεται πλέον σχεδόν στα 650 χιλιόμετρα, από τα σύνορα με τη Συρία στα βορειοδυτικά ως τις περιοχές που βρίσκονται βορειοανατολικά της Βαγδάτης.

Μετά τα πρώτα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα που είχαν στόχο να αναχαιτίσουν την προέλαση των τζιχαντιστών προς το Ιρακινό Κουρδιστάν οι Πεσμεργκά σκοπεύουν να εξαπολύσουν μια επιχείρηση τριών φάσεων, εξήγησε ο ίδιος.

Η πρώτη φάση θα έχει στόχο την ανασύνταξη, προτού οι κούρδοι μαχητές αναπτυχθούν εκ νέου στις περιοχές από τις οποίες υποχώρησαν τις τελευταίες ημέρες. Οι Πεσμεργκά προβλέπουν μια τελευταία φάση της επιχείρησης κατά την οποία θα βοηθήσουν τους εκτοπισμένους να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι -η πλειονότητα των οποίων ανήκει στις μειονότητες των χριστιανών, των γεζίντι και των τουρκμάνων- αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τις τελευταίες ημέρες με τον φόβο ότι το ΙΚ θα διαπράξει ωμότητες εναντίον τους.