Κοινό μέτωπο συγκρότησαν οι περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, καθώς και ο δήμος Ιθάκης, με σκοπό την επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής Πάτρα – Σάμη – Κεφαλονιά – Ιθάκη.

Για αυτό τον σκοπό πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Πάτρα, στην οποία μετείχαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Γιώργος Αγγελόπουλος, ο νεοεκλεγείς αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Παναγής Δρακουλόγκονας, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βαθέος Ιθάκης Νίκος Κολυβάς.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η συστράτευση και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών, προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς το υπουργείο Ναυτιλίας για την επαναλειτουργία της γραμμής, ιδίως ενόψει του χειμώνα.

Στο τέλος της συνάντησης συμφωνήθηκε, από κοινού, πως το επόμενο βήμα θα είναι συνάντηση με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της σύσκεψης ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, υπογράμμισε ότι «η συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή γραμμή, από τη δεκαετία του 1960, είναι η μόνη που συνδέει την Ιθάκη και τη βόρεια Κεφαλονιά με την Πάτρα».

Όπως πρόσθεσε, «μέσα σε αυτές τις δεκαετίες έχουν αναπτυχθεί άρρηκτοι δεσμοί μεταξύ των τοπικών κοινωνιών σε όλα τα επίπεδα, όπως οικονομικές σχέσεις, τροφοδοσία νησιών, φοιτητές που σπουδάζουν στην Πάτρα, πρόσβαση στα νοσοκομεία της πόλης κ.λπ., οι οποίοι πλήττονται από τη μη λειτουργία της γραμμής, ιδίως τον χειμώνα».

Γι’ αυτό, όπως τόνισε, «η επαναλειτουργία σε μόνιμη βάση της γραμμής Πάτρα – Σάμη – Ιθάκη» είναι ζωτικής ανάγκης για τις περιοχές μας».

«Όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση, για να πάει κάποιος από το Ληξούρι στην Αθήνα θέλει 15 ώρες, λες και κάνει υπεραντλαντικό ταξίδι» ανέφερε ο νεοεκλεγείς αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Παναγής Δρακουλόγκονας και πρόσθεσε:

«Ο χειμώνας έφτασε και αν χαθεί, χάνεται και η επόμενη τουριστική περίοδος».

Μάλιστα, όπως ανέφερε σε αυτό το σημείο, «όλα τα τουριστικά πακέτα για να είναι ελκυστικά, διαμορφώνονται στη σύνδεση των δύο νησιών με την Πάτρα».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι «η μη λειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής, πλήττει σε σημαντικό βαθμό τα «εκδρομικά τριήμερα», που είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και αποτελούν σημαντική οικονομική ανάσα για τα δύο νησιά μας».

Από την πλευρά του, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, σημείωσε πως «είναι απαράδεκτο στην εποχή μας ένα σοβαρό περιστατικό υγείας να πρέπει να κάνει τον γύρο της Πελοποννήσου, για να φτάσει σε νοσοκομείο της Πάτρας», και συνέχισε:

«Εδώ, το ίδιο το κράτος, παίρνει συνεχώς υπηρεσίες από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, όπως δικαστήρια, ΚΕΠΑ, υπηρεσίες υγείας, κ.ά. και οδηγεί τους πολίτες στην Πάτρα. Δεν μπορεί λοιπόν να αρνείται τη ζωτική σημασία που έχει η απευθείας σύνδεση των δύο νησιών με την Πάτρα, για 12 μήνες τον χρόνο».