Χωριά ολόκληρα ανά την ελληνική επικράτεια «καίει» ο ΕΝΦΙΑ καθώς ο φόρος υπολογίστηκε με αντικειμενικές αξίες έως και δέκα φορές πάνω από τις πραγματικές, με τα εκκαθαριστικά να προκαλούν εγκεφαλικά επεισόδια στους ιδιοκτήτες.

Το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύθηκε χθες, μετά τον συναγερμό που προκάλεσαν στην κυβέρνηση τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά, για διορθώσεις των «υπερβολικών επιβαρύνσεων» ακόμα και με νομοθετική παρέμβαση, αν χρειαστεί, με «τελικό στόχο να εξαλειφθούν ταχύτατα και πλήρως όλες οι πιθανές αδικίες». Είχε προηγηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία μετείχε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.

Οπως αποκάλυψαν την περασμένη Παρασκευή «ΤΑ ΝΕΑ», η εκκαθάριση των φόρων ακινήτων οδήγησε στη βεβαίωση φόρων που υπερβαίνουν τα 3,5 εκατ. ευρώ και προσεγγίζουν τα 3,7 δισ. ευρώ, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για βεβαίωση φόρων ύψους 3,230 δισ. ευρώ.

ΤΙ ΕΦΤΑΙΞΕ. Οι αιτίες για την υπερδιόγκωση των φόρων ακινήτων που βεβαιώθηκαν αποκαλύπτονται σταδιακά, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων κυβερνητικών βουλευτών οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με την οργή των ψηφοφόρων τους στην περιφέρεια.

Πέραν των λαθών που οφείλονται σε παραλείψεις φορολογουμένων, με κλασικότερη όλων να μην έχει δηλωθεί ο όροφος ενός διαμερίσματος, οπότε ο φόρος να υπολογίζεται ωσάν το διαμέρισμα να ήταν στον έκτο, με τον υψηλότερο συντελεστή, παρατηρούνται φαινόμενα όπου σε ακίνητα στα μπετά δεν έχει περάσει η έκπτωση του 60% που προβλέπεται για ημιτελή κτίσματα ή σε περίπτωση συνιδιοκτησίας τα εκατοστά συμμετοχής στο ακίνητο αθροιζόμενα ξεπερνούν το 100%. Σε προϊστάμενο Εφορίας στο κέντρο της Αθήνας για ένα σπίτι το οποίο κατέχει 50-50 με τη σύζυγό του χρεώθηκε ΕΝΦΙΑ για το 50% στη σύζυγο και 100% για τον ίδιο. Ετσι ο φόρος που βεβαιώθηκε αντιστοιχεί σε ενάμισι σπίτι…

Σε γονείς που έχουν περάσει την ψιλή κυριότητα στα παιδιά τους, ο νόμος ορίζει πως ο φόρος επιμερίζεται στον επικαρπωτή και στον έχοντα την ψιλή κυριότητα του ακινήτου. Σε πολλές περιπτώσεις ο φόρος έχει χρεωθεί διπλός. Το πιο εκτεταμένο φαινόμενο όμως είναι αυτό που αφορά οικόπεδα της περιφέρειας, για τα οποία δεν υπάρχει συντελεστής οικοπέδου ή συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου. Ετσι, ο φόρος υπολογίστηκε με βάση τις αντικειμενικές αξίες των πλησιέστερων πόλεων και εκτοξεύθηκε στα ύψη. Το ίδιο και η οργή των φορολογουμένων, την οποία φρόντισαν να μεταφέρουν στους βουλευτές του νομού τους.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ. Ηδη οι γαλάζιοι βουλευτές Ηλίας Βλαχογιάννης από τα Τρίκαλα, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης από τη Φλώρινα και Διονυσία Αυγερινοπούλου από την Ηλεία έστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, στην Καραγεώργη Σερβίας, τόσο στο γραφείο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη όσο και στο γραφείο της αρμόδιας γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου τα τηλέφωνα έσπασαν, ενώ ο τομεάρχης Οικονομίας του ΠαΣοΚ Φίλιππος Σαχινίδης ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών με αντικείμενο τον ΕΝΦΙΑ. Η συνάντηση θα γίνει αφού ολοκληρωθούν οι υπολογισμοί για τον φόρο και ενημερωθεί ο κ. Χαρδούβελης για τα αποτελέσματα.

Η συνάντηση φαίνεται πως μάλλον θα αργήσει καθώς τα λάθη στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ είναι τέτοιου μεγέθους που λογιστές εκφράζουν απορία για το κατά πόσο μπορούν να διορθωθούν ή χρειάζεται να γίνει εκ νέου εκκαθάριση για όλους.