Σε αλλαγές – αναθεωρήσεις του πρόσφατου νόμου Δένδια για την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. προχωρεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να αποκατασταθούν δυσλειτουργίες που εντοπίσθηκαν και να γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Οι αλλαγές. Το πρώτο βήμα των μεταρρυθμίσεων ήταν η επανίδρυση του Αστυνομικού Τμήματος Ακροπόλεως, στο οποίο είχε μπει λουκέτο πριν από επτά μήνες και οι 150 αστυνομικοί που υπηρετούσαν απορροφήθηκαν σε άλλα τμήματα. Η κατάργησή του, σύμφωνα με επιτελείς, συνετέλεσε ώστε να δημιουργηθεί τρύπα στην αστυνόμευση στην καρδιά της πρωτεύουσας και στο ευαίσθητο τουριστικό ιστορικό κέντρο. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσθηκε η επανασύσταση του καθώς «με την ασφάλεια του πολίτη δεν πειραματιζόμαστε. Η επαναλειτουργία των υπηρεσιών αυτών είναι σημαντική για την αναβάθμιση της αστυνόμευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Β. Κικίλιας.

Το επόμενο και ουσιαστικότερο βήμα είναι μια σειρά αλλαγών στον πρόσφατο νόμο με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης στο σχέδιο νόμου «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα υπουργείου Οικονομικών», το οποίο αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ετσι, στην τροπολογία προβλέπεται η ανάθεση της εποπτείας και του ελέγχου της Αντιτρομοκρατικής (ΔΑΕΕΒ) και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και η θεσμοθέτηση της εποπτείας της νεοϊδρυθείσας Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών από εισαγγελικό λειτουργό, προκειμένου να «εξασφαλισθούν τα εχέγγυα της λειτουργίας και δράσεις της Υπηρεσίας αυτής μέσα από θεσμικές διαδικασίες νομιμότητας, διαφάνειας και ελέγχου». Επιπλέον προβλέπεται η διάσπαση της Διεύθυνσης Ασφάλειας σε Διευθύνεις Δημόσιας Ασφάλειας και Κρατικής Ασφάλειας έτσι ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία και η αποτελεσματικότητα τους.

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας αναμένεται να επαναφέρει τους γενικούς επιθεωρητές Αστυνομίας Βόρειας και Νότιας Ελλάδας. Oι γενικοί επιθεωρητές, οι οποίοι θα αναλάβουν τον συντονισμό και τον έλεγχο των περιφερειακών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., θα φέρουν τον βαθμό του αντιστρατήγου και θα είναι άμεσοι βοηθοί του αρχηγού και του υπαρχηγού του Σώματος.