Περιμένοντας τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα, Αντώνης Σαμαράς και Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντώνται –κατά πάσα πιθανότητα σήμερα –για να συμφωνήσουν στη γραμμή διεκδικήσεων που θα προβάλει η ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο νέος έλληνας επίτροπος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ένας από τους λόγους για τους οποίους προτάθηκε ο υπουργός Αμυνας είναι η εκτίμηση που τρέφει προς το πρόσωπό του ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, με τον οποίο άλλωστε έχουν συνεργαστεί στενά στο διάστημα που ο Δ. Αβραμόπουλος ασκούσε καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών.

Η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τη θετική γνώμη που έχει ο Γιούνκερ για τον προταθέντα επίτροπο αλλά και το γεγονός πως ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ένας από τους δύο ηγέτες που υπέγραψαν για την υποψηφιότητά του στην προεδρία της Επιτροπής, με στόχο να καταλάβει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο, αξιολογώντας ως ενδιαφέροντα αυτά της μετανάστευσης, των μεταφορών και της εργασίας.

Ο Δ. Αβραμόπουλος θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Αμυνας έως τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ μέχρι να εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες θα διατηρήσει και το βουλευτικό του αξίωμα.

ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ. Χθες το πρωί ο νέος επίτροπος ακολούθησε το τυπικό ημερήσιο πρόγραμμά του: πήγε στο γραφείο του στο Πεντάγωνο, διάβασε εφημερίδες και άρχισε να δέχεται τηλεφωνήματα. Οπως ανέφεραν συνεργάτες του, η Ντόρα Μπακογιάννη δεν επικοινώνησε μαζί του για να τον συγχαρεί. Ομως του τηλεφώνησε η Μαρία Δαμανάκη, η οποία τον συνεχάρη και προθυμοποιήθηκε να του διαθέσει το γραφείο της για τις πρώτες ημέρες της προσαρμογής του στο περιβάλλον των Βρυξελλών. Επίσης, συνομιλώντας με τον Δ. Αβραμόπουλο, η απερχόμενη επίτροπος του είπε ότι μετακομίζει για το Λονδίνο όπου σε μερικούς μήνες θα αναλάβει υπεύθυνο πόστο σε διεθνές ινστιτούτο που θα αφορά τη θάλασσα και τη διάσωση των θαλάσσιων πληθυσμών.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ. Τη συζήτηση της πρώην και του επόμενου διέκοψε ένας ταξίαρχος από το γραφείο του υπουργού Αμυνας ο οποίος μπήκε στο γραφείο του και εναπόθεσε σε αυτό ένα βιβλίο. Αυτή κι αν ήταν έκπληξη για τον Δ. Αβραμόπουλο. Το βιβλίο ήταν το δώρο του Θόδωρου Πάγκαλου για τα νέα καθήκοντά του –και δεν ήταν άλλο από το «Στην Ευρώπη με τον Ανδρέα» στο οποίο ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ περιγράφει την ευρωπαϊκή του εμπειρία ως υπουργός Εξωτερικών και την επιρροή που ασκούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου σε κορυφαίους ηγέτες κοινοτικών χωρών. Το βιβλίο συνοδευόταν από θερμού περιεχομένου επιστολή που δεν παρέπεμπε επ’ ουδενί στην περίοδο του 1994, όταν οι δυο τους ήταν συνυποψήφιοι για τον Δήμο της Αθήνας. Αλλάζουν οι καιροί…