Ενας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές του, δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και απειλείται με κατάσχεση. Την ίδια ώρα ο ΟΑΕΕ, το Ταμείο όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, καταρρέει υπό το βάρος των μεγάλων ελλειμμάτων και είναι αμφίβολο αν θα μπορεί να καταβάλλει συντάξεις και στο μέλλον.

Στο αδιέξοδο αυτό είναι εγκλωβισμένοι 370.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις εισφορές τους αλλά και το ασφαλιστικό ταμείο τους το οποίο εκτιμάται ότι φέτος θα έχει μαύρη τρύπα 720 εκατ. ευρώ! Χαρακτηριστικό είναι ότι το σύνολο των απλήρωτων εισφορών προς το Ταμείο φθάνει τα 7,4 δισ. ευρώ –το 80% αυτών προέρχεται από μικροοφειλέτες που χρωστούν έως 10.000 ευρώ.

Κύκλοι των ασφαλιστικών ταμείων εκφράζουν την ανησυχία τους για την οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ και προειδοποιούν για ακόμη χειρότερες μέρες από τον Σεπτέμβριο και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να απειλείται η ομαλή καταβολή των συντάξεων. «Η πληρωμή των 265 εκατ. ευρώ τον μήνα σε συντάξεις του ΟΑΕΕ από τον Σεπτέμβρη και μετά θα είναι ένας γρίφος» διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Θανάσης Καπωτάς.

ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ. Ούτε η ρύθμιση οφειλών έχει συμβάλει στην αύξηση των εσόδων του ΟΑΕΕ. Οχι μόνο λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης από τους ασφαλισμένους αλλά και γιατί ένα μεγάλο ποσοστό (40%) από όσους εντάχθηκαν αναγκάστηκε να διακόψει τις πληρωμές μετά την καταβολή των πρώτων δόσεων χάνοντας και το δικαίωμα στην περίθαλψη. Εκτιμάται ότι το σύνολο των επαγγελματιών μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους που έχουν χάσει την ιατροφαρμακευτική κάλυψη από το Ταμείο ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο άτομα.

Το υπουργείο αναζητά μια λύση – ανάσα για όλους τους οφειλέτες που θα βελτιώνει παράλληλα τη ρευστότητα των ασφαλιστικών ταμείων, και του ΟΑΕΕ. Δεδομένου μάλιστα ότι η πρόταση που έχει υποβάλει ήδη η ελληνική πλευρά για αύξηση των δόσεων σε 100 προσκρούει στην άρνηση της τρόικας, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μελετά να δώσει ατύπως οδηγία για είσπραξη οποιουδήποτε ποσού μπορούν οι οφειλέτες να καταβάλλουν κάθε μήνα. Με τον τρόπο αυτόν και εφόσον ο οφειλέτης πληρώνει κάποιο ποσό μηνιαίως θα καθίσταται «ενήμερος» και θα αποφεύγει συνέπειες όπως οι κατασχέσεις. Ωστόσο, δεν θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», εντός του καλοκαιριού το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) πρόκειται να στείλει άλλα 92.000 ειδοποιητήρια σε ισάριθμους οφειλέτες ελεύθερους επαγγελματίες.Θα αφορούν οφειλές 5.000-15.000 ευρώ. Ως γνωστόν στα ειδοποιητήρια διατυπώνεται η απειλή κατασχέσεων σε περίπτωση μη ρύθμισης εντός 20 ημερών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Εργασίας, 4 στους 10 οφειλέτες του ΟΑΕΕ δεν πληρώνουν παρ’ ότι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση. Ειδικότερα, από τον Ιούλιο του 2013 έως σήμερα το 43% εξυπηρετεί τις δόσεις του. Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι στον ΟΑΕΕστη ρύθμιση Νέα Αρχή είχαν ενταχθεί τον περασμένο μήνα 24.684 οφειλέτες με συνολική κεφαλαιοποιημένη οφειλή 331.067.189 ευρώ. Στην Πάγια Ρύθμιση είχαν ενταχθεί 22.595 οφειλέτες με ενεργή κεφαλαιοποιημένη οφειλή 153.750.198 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές οφειλές που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση ανέρχονται σε 484.817.387. Από αυτά όμως τα 241.386.093 έχουν βγει εκτός ρύθμισης.

Πάντως, οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ υποστηρίζουν πως μεταξύ των οφειλομένων τους βρίσκονται και μια σειρά παράνομων ποσών, δεδομένου ότι ο Οργανισμός παράνομα δεν παρείχε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για το διάστημα που εκείνοι δεν πλήρωναν, πως οι εισφορές θα έπρεπε να έχουν μειωθεί από το 2009 και παραμένουν παράνομα στο ίδιο επίπεδο με τότε από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας και πως τα επιτόκια υπερβαίνουν το ανεκτό επιτόκιο υπερημερίας.

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ. Ενα άλλο στοιχείο που αποδεικνύει την εικόνα κατάρρευσης του Ταμείου είναι ότι οι καταβολές των ασφαλισμένων έχουν συρρικνωθεί κατά 450.000.000 ευρώ την τελευταία 5ετία, συνέπεια αφενός της μείωσης του αριθμού των ασφαλισμένων (50.000 λιγότεροι την περίοδο 2007-2013) και αφετέρου της αύξησης του αριθμού όσων δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών (2007-2013, 308.000 περισσότεροι).

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας), το βασικό πρόβλημα του ΟΑΕΕ έγκειται στις μειούμενες εισροές από τους ασφαλισμένους προς τον Οργανισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των ασφαλισμένων βαίνει διαρκώς μειούμενος την ίδια ώρα που ο αριθμός των συνταξιούχων διαρκώς αυξάνεται. Ο λόγος εξάρτησης, η αναλογία δηλαδή στη σχέση ασφαλισμένων προς συνταξιούχους, διαρκώς επιδεινώνεται, καθώς από 1:2,7 που ήταν το 2007 μειώθηκε στο 1:2,1 το 2013.