Αντιμέτωποι με τον άσχημο καιρό βρέθηκαν οι ακτιβιστές που συμμετείχαν στην επιχείρηση προσέγγισης στο σημείο που πραγματοποιείται η διαδικασία υδρόλυσης των χημικών της Συρίας ανοιχτά της Κρήτης, πάνω στο πλοίο «Cape Ray».

Το σκάφος «Αγιος Νικόλαος» δεν κατάφερε να αναχωρήσει λόγω των καιρικών συνθηκών από την Παλαιοχώρα, ενώ τα δύο ιστιοφόρα ανοικτής θαλάσσης που είχαν αποπλεύσει την Παρασκευή από το Παλιό Λιμάνι Χανίων αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Παλαιοχώρα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Συντονιστικό Ενάντια στα Χημικά, «οι εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν στον «Αγιο Νικόλαο» να αποπλεύσει ούτε σήμερα από την Παλαιόχωρα Χανίων. Δύσκολες συνθήκες επικρατούν και στα 120 μίλια ανοικτά των δυτικών ακτών της Κρήτης όπου βρίσκονται τα άλλα δύο σκάφη.

Οι συναγωνιστές προσπάθησαν να εντοπίσουν το θαλάσσιο χώρο υδρόλυσης χωρίς αποτέλεσμα γεγονός που σημαίνει ότι το «Cape Ray» κρύβεται. Ταυτόχρονα αφέθηκε σημάδι το οποίο αποτυπώνει τον ελληνικό χώρο της ΑΟΖ.

»Τα δύο σκάφη επιστρέφουν στη Παλαιόχωρα προκειμένου να αποφύγουν προβλήματα με τις άσχημες καιρικές συνθήκες».

Οι επιβαίνοντες στα σκάφη επρόκειτο να αφήσουν πάνω σε σημαδούρες στη θάλασσα πανό με τα οποία θα στέλνουν μήνυμα διαμαρτυρίας για την υδρόλυση και θα ζητούν η Μεσόγειος να μείνει καθαρή και ελεύθερη από χημικά.

Συνολικά στα δύο πλοία που συμμετέχουν στην εν πλω διαμαρτυρία επέβαιναν 22 άτομα. Πρόκειται για δύο ιστιοφόρα ανοικτής θαλάσσης που είχαν αποπλεύσει από το παλιό λιμάνι των Χανίων στις 14:45 της Παρασκευής.