Τα εμπορικά κέντρα καθώς και τα καταστήματα στις τουριστικές περιοχές ήταν οι κερδισμένοι της πρώτης Κυριακής των θερινών εκπτώσεων, με την κίνηση στα υπόλοιπα μαγαζιά της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων μεγάλων πόλεων να είναι από μέτρια έως υποτονική, χωρίς να λείψουν οι συγκεντρώσεις από διαμαρτυρόμενους εμποροϋπαλλήλους.

Αυτή είναι η εικόνα την οποία μεταφέρουν στελέχη μεγάλων αλυσίδων καθώς και εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, δηλαδή τόσο υποστηρικτές όσο και πολέμιοι του μέτρου της Κυριακής, και ενώ χθες έκλεισε η πρώτη εβδομάδα των καλοκαιρινών εκπτώσεων που θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Αυγούστου, με πολλούς καταστηματάρχες να κρατούν μικρό καλάθι.
Χωρίς να σημειωθεί εντυπωσιακή αύξηση πωλήσεων έναντι άλλων ημερών ή να υπάρξουν ουρές στα δοκιμαστήρια και τα ταμεία, η κίνηση ήταν σημαντική μόνο σε τουριστικές περιοχές και σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, όπου και οι αλυσίδες κάνουν εκπτώσεις, οι οποίες φτάνουν έως και το 70% στα επώνυμα είδη ένδυσης.
Στον αντίποδα, στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και άλλων μεγάλων πόλεων τουρίστες και λίγοι καταναλωτές ήταν οι μόνοι που έκαναν βόλτες στα καταστήματα, αρκετά εκ των οποίων μάλιστα δεν άνοιξαν, όπως λέει και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Ελλάδος Βασίλης Κορκίδης. «Χωρίς να παραγνωρίζει κανείς το γεγονός ότι το καλοκαίρι η εμπορική κίνηση είναι πάντα μειωμένη, η γενικότερη αίσθηση που έχουμε ως Συνομοσπονδία είναι ότι το μέτρο των Κυριακών δεν έχει μέχρι τώρα προσθέσει περισσότερο τζίρο και θέσεις εργασίας στην αγορά» αναφέρει ο ίδιος.

Σημειωτέον ότι η χθεσινή ήταν η τέταρτη από τις επτά συνολικά Κυριακές ετησίως κατά τις οποίες επιτρέπεται να ανοίγουν τα καταστήματα σε όλες τις πόλεις σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι. Εντός των ημερών η ΕΣΕΕ θα παρουσιάσει μια αναλυτική έρευνα για τη μέχρι τώρα πορεία του μέτρου (από πλευράς τζίρου και απασχόλησης) από τον Νοέμβριο του 2013, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή, μέχρι και τον Ιούλιο του 2014.

ΕΚΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ. Ανοικτά ήταν τα περισσότερα καταστήματα και στη Θεσσαλονίκη, παρά τις αντιδράσεις και εκεί από μέλη του εμπορικού συλλόγου και την ένωση εμποροϋπαλλήλων. Μπορεί και εδώ η κίνηση να ήταν μέτρια, ωστόσο σε αντίθεση με την προηγούμενη Κυριακή, όπου είχαν ανοίξει μόλις 17 καταστήματα, χθες ήταν ανοικτά τα περισσότερα, ειδικά σε Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Προξένου Κορομηλά κ.α. Διαφορετική η εικόνα στις συνοικίες, όπου τα περισσότερα από τα εμπορικά καταστήματα δεν άνοιξαν.

Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου της πόλης Παντελή Φιλιππίδη, «η πολύ περιορισμένη κίνηση διέψευσε τις προσδοκίες όσων καταστηματαρχών άνοιξαν χθες». Ειδικά σε περιφερειακούς δρόμους αλλά και σε συνοικίες όπως οι Τούμπα και Χαριλάου, το 90% των καταστημάτων παρέμεινε κλειστό.

Υποτονική ήταν η κίνηση και στην Πάτρα, με εξαίρεση τον στενό πυρήνα του κέντρου της πόλης (Κορίνθου, Μαιζώνος και Αγίου Νικολάου). Και εδώ δεν έλειψαν οι πορείες και οι διαμαρτυρίες ενάντια στο κυριακάτικο άνοιγμα.