Στα κατεχόμενα για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο βρίσκεται ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ. Πρόκειται για νέα πρόκληση της Αγκυρας, τη στιγμή που στην Κύπρο βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος για το Κυπριακό.

Ο κ. Γκιούλ έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου, επίσκεψη στο αρχηγείο των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, ενώ θα βρεθεί και στον τάφο του Ραούφ Ντενκτάς.

Την ίδια ώρα, στα κατεχόμενα με παρελάσεις «εορτάζεται» η εισβολή του Αττίλα. Ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι θέλει λύση του Κυπριακού αλλά βεβαίως, στα μέτρα της Τουρκίας. Ο Γκιουλ χαρακτήρισε την επίλυση του Κυπριακού ως μια από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

Επισήμανε ότι μία συνολική λύση μέσα από διαπραγματεύσεις θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών της περιοχής και σημείωσε ότι οι Τούρκοι προτιμούν τον σχηματισμό ενός νέου συνεταιριστικού κράτους μετά από ταυτόχρονα δημοψηφίσματα το συντομότερο δυνατόν.

Είπε συγκεκριμένα ότι επιθυμούν λύση στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, «θα είναι ένας διζωνικός νέος συνεταιρισμός με πολιτική ισότητα και δύο συνιστώσα κρατίδια με status ισότητας».

Ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Ερογλου με μια προκλητική δήλωση είπε: «Είμαστε ευτιχισμένοι με την εισβολή του 1974» την οποία χαρακτήρισε μάλιστα ως «ειρηνευτική επιχείρηση» γιατί «έκανε τους τουρκοκύπριους ευτυχισμένους που σήμερα είναι ελεύθεροι και ασφαλείς».

Στα Κατεχόμενα έφτασαν μέσω Τουρκίας ορισμένοι βουλευτές από το Πακιστάν, καθώς και βουλευτές από το Αζερμπαϊτζάν, όπως επίσης ο κυβερνητης της αυτόνομης επαρχίας της Γκαγκαουζίας στη Μολδαβία.

Όλοι αυτοί βρίσκονται παράνομα στην Κύπρο για να συμμετάσχουν στους λεγόμενους εορτασμούς για τα 40 χρόνια της τουρκικής εισβολής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ψευδοκράτος στην Κύπρο δεν το αναγνωρίζει καμιά χώρα στον πλανήτη, πλην βεβαίως της Τουρκίας, και προκαλεί απορίες η επίσκεψη των ξένων πολιτικών.

Μάλιστα, οι πακιστανοί βουλευτές κ.κ. Ιμράν Λεγκάρι και Σέμα Τζαμίλι, που έγιναν δεκτοί από τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ερογλου, υποσχέθηκαν ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Πακιστάν και ψευδοκράτους και προσκάλεσαν τον κατοχικό ηγέτη να επισκεφθεί το Πακιστάν.

Από την πλευρά του, ο κ. Έρογλου δήλωσε ότι το Πακιστάν είναι μια «αδελφική χώρα»και φυσικός σύμμαχος του ψευδοκράτους, ισχυριζόμενος ότι το γραφείο των Τουρκοκυπρίων στο Πακιστάν «είναι το ίδιο με τις πρεσβείες άλλων χωρών».

Παράλληλα, ο «υπουργός Εξωτερικών» Οζντίλ Ναμί κήρυξε, με την ευκαιρία της μαύρης επετείου για την Κύπρο, ποδηλατική πορεία για την ειρήνη, όπως την ονόμασε, με στόχο την αναγνώριση του ψευδοκράτους και την απόσυρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, με αφορμή την 40ή επέτειο από την τουρκική εισβολή, εξέφρασε την ανάγκη για την αποτροπή της ολοκλήρωσης της τραγωδίας ώστε να αποτραπεί η διχοτόμηση της Κύπρου. Υπάρχουν, σήμερα, είπε, όλες οι προϋποθέσεις, φτάνει να το κατανοήσει και τουρκοκυπρική πλευρά, καθώς και η Τουρκία, για να υπάρξει μια λύση από την οποία όλοι θα κερδίσουν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από