Ηταν μια ωραία νύχτα για το κίνημα υπέρ των ακτών και του αιγιαλού η χθεσινή. Μπορεί να έλειπε το υγρό στοιχείο από το αίθριο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς, περίσσευε όμως το πάθος.

Επιστήμονες, πολιτικοί, εκπρόσωποι φορέων και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για ένα νομοσχέδιο που ακόμα δεν έχει κατατεθεί.

Η βραδιά μάλιστα ανέδειξε και μια σταρ: ήταν η βετεράνος των διαδηλώσεων κατά του κλεισίματος του παράκτιου μετώπου από τον Φλοίσβο μέχρι τη Βούλα Μαριλένα Ιατρίδου, η οποία ξεσήκωσε το πλήθος γύρω στις δέκα το βράδυ όταν από μικροφώνου κάλεσε τον κόσμο να απαντήσει στο «ομπαμικό ερώτημα»: «Μπορούμε;».

Για να αποσπάσει ένα βροντερό «Ναιιιιι!» από το κοινό των σκληροπυρηνικών οικολόγων που έμειναν μέχρι το τέλος.

Μέχρι το τέλος έμεινε και ο Αλέξης Τσίπρας (κι ας έχει να πάει σήμερα στη Ρώμη για διήμερο επίσημο ταξίδι με διοργανωτές της Λίστας Τσίπρα), αλλά και άλλα κορυφαία στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης, η νεοκλεγείσα περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, βουλευτές όπως η Νάντια Βαλαβάνη, ο Δημήτρης Τσούκαλης και ο Δημήτρης Στρατούλης.

Τρεις φορές κάλεσε το πλήθος να απαντήσει «ρυθμικά» στο ερώτημα «μπορούμε;» η Μαριλένα Ιατρίδου. Και το «κοινό» της ανταπέδωσε το πάθος, φωνάζοντας ένα διαπεραστικό «ναι». Ενα ετοιμοπόλεμο «ναι», σε περίπτωση που η κυβέρνηση «διανοηθεί» να φέρει το «μαύρο νομοσχέδιο» για τις ακτές και τον αιγιαλό –όπως το χαρακτήρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος μίλησε για «εθνική καταστροφή» και υπογράμμισε ότι «και μπορούμε, και ξέρουμε τον τρόπο να τους σταματήσουμε». Οχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και «τους επενδυτές που θα επιχειρήσουν να φράξουν, να μπαζώσουν, να καταστρέψουν και το πιο μικρό τμήμα της πατρίδας μας».