Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Τρίτη το Ισραήλ ότι «τρομοκρατεί την περιοχή» με τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, ενώ παρομοίασε μια ισραηλινή πολιτικό με τον Χίτλερ, δηλώσεις που είναι πιθανό να δυσχεράνουν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Με απόλυτη περιφρόνηση στο διεθνές δίκαιο, το Ισραήλ συνεχίζει να τρομοκρατεί την περιοχή και καμία χώρα εκτός από εμάς δεν το προτρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Ερντογάν στα μέλη του κόμματός του κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο.

«Η τυραννία δεν κρατά για πάντα, αργά ή γρήγορα κάθε τύραννος καλείται να πληρώσει το τίμημα… Αυτή η τυραννία δεν θα περάσει απαρατήρητη», πρόσθεσε.

Λέγοντας αυτά, πολλοί από τους υποστηρικτές του άρχισαν να επαναλαμβάνουν ρυθμικά «Η Τουρκία είναι υπερήφανη για εσένα».

Ο Ερντογάν καταδίκασε επίσης τις δηλώσεις μιας βουλευτού του Ισραήλ, της Αγιελέτ Σακέντ του υπερ-εθνικιστικού εβραϊκού κόμματος, το οποίο αποτελεί μέρος της κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Τα φίδια θα συνεχίσουν να αυξάνονται…»

«Μία Ισραηλινή είπε ότι οι παλαιστίνιες μητέρες θα πρέπει να θανατώνονται. Και η γυναίκα αυτή είναι μέρος του ισραηλινού κοινοβουλίου. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της νοοτροπίας αυτής και εκείνης του Χίτλερ;», αναρωτήθηκε.

Μέσα ενημέρωσης είχαν κατηγορήσει την προηγούμενη εβδομάδα την Σακέντ για υποκίνηση της βίας, όταν η ίδια ανάρτησε στο Facebook ένα απόσπασμα άρθρου ισραηλινού δημοσιογράφου που είχε γράψει ότι «οι μητέρες των μαρτύρων» θα έπρεπε επίσης να θανατώνονται, αναφερόμενος σε παλαιστίνιες γυναίκες οι γιοι των οποίων πραγματοποιούν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας με την ενθάρρυνσή τους.

«Θα πρέπει να ακολουθούν τα βήματα των γιων τους. Δεν υπάρχει κάτι πιο δίκαιο από αυτό. Θα πρέπει να το κάνουν… Διαφορετικά τα ‘φίδια’ θα συνεχίσουν να αυξάνονται», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Το γραφείο επικοινωνίας της Σακέντ αρνήθηκε ότι είχε με τις δηλώσεις της υποκινήσει τη βία, ενώ η ίδια μίλησε με σκληρά λόγια για τον Ερντογάν.

«Λυπάμαι που ένας αντισημίτης ηγέτης είναι επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης», δήλωσε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel Two.

«Ελπίζω οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών καθώς και αυτοί μεταξύ του εβραϊκού και του τουρκικού λαού να συνεχίσουν να είναι ισχυροί και να παραμείνουν ακλόνητοι παρά τον ηγέτη τους».