Επίθεση με στόχο να παγιδεύσει Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη ετοιμάζει για το επόμενο διάστημα η Κουμουνδούρου. Αφορμή θα είναι η επικείμενη κατάθεση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό. Βαθύτερη αιτία όμως παραμένει η πιστοποιημένη εκροή ύψους 7% ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς το νεοσύστατο Ποτάμι.

Η εκροή αυτή έχει δημιουργήσει ανησυχία και προβληματισμό στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς, πέραν των δημοσκοπήσεων, διαπιστώθηκε και στην κάλπη των ευρωεκλογών. Μάλιστα, στις πολύωρες αναλύσεις του εκλογικού αποτελέσματος που έχουν γίνει, το επιτελείο του κόμματος έχει καταλήξει ότι «αυτή η κάνουλα πρέπει να κλείσει».

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ. Η διαρροή εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ προς την πλευρά του Ποταμιού, είναι η μία από τις δύο αιτίες που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έπεσε», σε απόλυτο αριθμό ψηφοφόρων, στις εκλογές του περασμένου Μαΐου. Η άλλη αιτία, η οποία επίσης δημιουργεί πονοκέφαλο στην Κουμουνδούρου, είναι η απώλεια ψηφοφόρων οι οποίοι προέρχονται από την ανώτερη και τη μεσαία τάξη εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις παραπάνω αναλύσεις, πρόκειται για ανθρώπους που εξακολουθούν να εργάζονται (μεσαία στελέχη με πολύχρονη εμπειρία και ανώτερα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης), και οι οποίοι, σε αντίθεση με το 2012 «όταν ήταν ακόμα υπό την επήρεια της σαρωτικής εισβολής του Μνημονίου στη ζωή τους και της μείωσης, μέσω υπερφορολόγησης του εισοδήματός τους, κατάφεραν να κρατηθούν. Τώρα επιλέγουν σταθερότητα, εκτιμώντας πως όποια ζημιά ήταν να πάθουν, την έπαθαν, έχουν βρει μια σχετική ισορροπία και φοβούνται πλέον να τη διαταράξουν». Η διαρροή προς Το Ποτάμι όμως, σύμφωνα με τις ίδιες αναλύσεις, αφορά τον χώρο της νεολαίας. Εναν χώρο ο οποίος θεωρείται ζωτικής σημασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι βασικό συστατικό της δυναμικής του.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχουν επεξεργαστεί κορυφαία στελέχη του κόμματος, οι αλλαγές που αφορούν τις ακτές και τον αιγιαλό αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για εγκλωβισμό του Σταύρου Θεοδωράκη. Οπως επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «Το Ποτάμι δεν είναι ένα απολιτίκ φαινόμενο που ήρθε από το πουθενά και δεν έχει θέσεις για τίποτα. Αλλωστε τώρα πια έχει και δύο ευρωβουλευτές, δεν είναι δυνατόν να ξεγλιστράει συνέχεια». Οπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, το ζήτημα του αιγιαλού προσφέρεται ιδιαίτερα για να πάρει θέση η ηγεσία του Ποταμιού, κι ας μην είναι κοινοβουλευτικό κόμμα, «αφού συνιστά μείζον περιβαλλοντικό, κοινωνικό, και οικονομικό έγκλημα». Μάλιστα, το μέλλον του αιγιαλού και των ακτών εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και ρήγμα μεταξύ των δύο ευρωβουλευτών του κόμματος.

Αυτό συμβαίνει επειδή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τον αιγιαλό θα εκδηλωθεί και στην Ευρωβουλή, με στόχο να συσπειρώσει ευρωβουλευτές και άλλων ομάδων γύρω από το αίτημα «να μην τσιμεντοποιηθούν ο αιγιαλός και οι ελληνικές ακτές». Μεταξύ των αποδεκτών της πολιτικής πρωτοβουλίας των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος.

Ομιλία Τσίπρα

Αύριο το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει ομιλία στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άρτι αφιχθείς από ολιγοήμερο ταξίδι στη Νάξο –όπου μετέφερε την οικογένειά του για τις θερινές διακοπές -, θα αναφερθεί στις ευθύνες της συγκυβέρνησης για την «τσιμεντοποίηση» των ακτών και την «αντιγραφή» του «ισπανικού μοντέλου» στον τουρισμό.