Σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος των εγκαταλελειμμένων, ετοιμόρροπων και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία κτιρίων, θα εκπονήσει κοινή ομάδα στην οποία θα μετέχουν στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και του Δήμου Αθηναίων.

Αυτό αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτηο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης και ο Δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης.

Οι δύο άνδρες αποφάσισαν την επίσπευση των διαδικασιών, που αφορούν στην ΚΥΑ για την πλήρη αξιοποίηση του σχεδίου ολοκληρωμένης αστικής παρέμβασης, που θα εξασφαλίζει τις απαραίτητες συνέργειες και συντονισμό μεταξύ του δήμου Αθηναίων και των φορέων που δραστηριοποιούνται στην πόλη.

«Μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχουμε προσδιορίσει το νομοθετικό πλαίσιο αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ζητήματος, θα έχουμε επιπλέον καταγράψει πλήρως όλα τα κτίρια που μπορούν να ενταχθούν σε αυτό, και βεβαίως θα προχωρήσουμε στο αμέσως επόμενο βήμα, που θα είναι ορατό από τους πολίτες της Αθήνας, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα κτίρια, ώστε αυτό το οποίο έχουμε σχεδιάσει να έχει και πρακτική εφαρμογή» δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, μετά το τέλος της συνάντησης.

Ο κ. Μανιάτης πρόσθεσε ότι με αυτές τις παρεμβάσεις θα διαμορφωθεί «ένα συνολικότερο πλαίσιο με το οποίο μπορούμε και στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά συγκροτήματα της χώρας να αντιμετωπίσουμε αυτό το τόσο σημαντικό πρόβλημα».

Εξάλλου, ο Δήμαρχος της Αθήνας, αναφερόμενος στα εγκαταλελειμμένα και επικίνδυνα κτίρια της πρωτεύουσας, τόνισε ότι «προχωράμε ουσιαστικά μαζί με το ΥΠΕΚΑ στη νομοθετική κατοχύρωση των μέτρων εκείνων με τα οποία θα μπορέσουμε είτε να τα αξιοποιήσουμε ταχύτατα, είτε να τα αποσύρουμε, ούτως ώστε να λειτουργήσει και ως ένα πιλοτικό παράδειγμα για την πόλη και τη χώρα και ως το πρώτο βήμα για το σχέδιο ολοκληρωμένης αστικής παρέμβασης, που έχουμε αρχίσει με το υπουργείο εδώ και δύο χρόνια».

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΚΑ, οι κ.κ. Μανιάτης και Καμίνης συμφώνησαν στη δρομολόγηση ενός πιλοτικού προγράμματος αξιοποίησης ή απόσυρσης των κτιρίων αυτών, προκειμένου στη συνέχεια το πρόγραμμα να εφαρμοστεί και στο σύνολο της πόλης, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και την αποκατάσταση του περιαστικού χώρου, επιδιώκοντας την ενδυνάμωση της τάσης για επιστροφή στο κέντρο της πόλης με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον για την Αθήνα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας χωροταξίας και αστικής ανάπλασης, Σωκράτης Αλεξιάδης, η πρόεδρος του ΟΡΣΑ, Βιβή Μπάτσου και η αντιπρόεδρος του οργανισμού, Δάφνη Μπαρμπαγιαννέρη.