Οπως συμβαίνει και στα προηγούμενα λογοτεχνικά κείμενα του αρχιτέκτονα Αριστείδη Αντονά, η οργάνωση του χώρου όπου διαδραματίζεται Ο Μηχανισμός του Δωματίου αποτελεί σημαντικό μέρος της πλοκής. Οπως μάλιστα αναφέρει στο επίμετρό της η Τζίνα Πολίτη, το αινιγματικό δωμάτιο είναι στην πραγματικότητα «το κύριο αφηγηματικό πρόσωπο» του θεατρικού έργου και ο αθέατος πρωταγωνιστής του.
Από την αρχή μέχρι το τέλος, εξάλλου, το σκηνικό παραμένει αμετάβλητο: «Τρεις πόρτες, η μεσαία εμφανίζεται σε μετωπική θέση. Δεξιά και αριστερά ελαφρά κεκλιμένες σαν να είναι προοπτική διάταξη σε υπερβολή: οδηγούν δεξιά και αριστερά στα παρασκήνια. Αριστερά λαμβάνει χώρα κάποια γιορτή: ακούγεται από μακριά μουσική ή υπόκωφος βόμβος από κρουστά. Οταν η πόρτα ανοίγει, τότε η μουσική ακούγεται πολύ δυνατά. Δεξιά βρίσκεται η εκκλησία. Ο Πορτιέρης φυλάσσει τη μεσαία πόρτα που οδηγεί στο δωμάτιο» γράφει ο Αντονάς στην αρχή της πρώτης πράξης. Και ο θεατής-αναγνώστης, όπως ακριβώς ο Πορτιέρης που φρουρεί το Δωμάτιο, δεν θα έχει καμιά πρόσβαση στο εσωτερικό του. Ο,τι συμβαίνει πίσω από τις τρεις πόρτες θα παραμείνει ασαφές.
Ο Πορτιέρης και άλλοι οκτώ χαρακτήρες, η ταυτότητα των οποίων προσδιορίζεται από μια εξωτερική ιδιότητα, συμμετέχουν στην πλοκή του έργου που παραπέμπει κατευθείαν στη Δίκη του Κάφκα. Ο Επισκέπτης, ο Πιστός, ο Καρναβαλιστής, ο Ρυθμιστής του Δωματίου, ο Ανακριτής, ο Καντηλανάφτης, οι Νοσοκόμοι που εναλλάσσονται στη σκηνή είναι πρόσωπα α-πρόσωπα και ανώνυμα, αδειανά, κούφια, παγωμένα, άνευρα. Η Ντάλια είναι η μοναδική γυναικεία παρουσία, η ταυτότητα της οποίας επιπλέον προσδιορίζεται από το όνομά της. Η ιστορία της μάλιστα θυμίζει τη Μαύρη Ντάλια, το περίφημο νουάρ που έγραψε το 1987 ο Τζέιμς Ελρόι.
Συνεπής στην παράδοση της αλληγορίας και στο θέατρο του παραλόγου ο Αντονάς εικονογραφεί γλαφυρά τον εφιάλτη της εξουσίας. Στο έργο του ο χρόνος, ο τόπος και η ταυτότητα παραμένουν ασαφή και ρευστά, ακόμη και η βασική αιτιότητα συχνά καταρρέει. Και καθώς η μάλλον ασήμαντη πλοκή εξελίσσεται, ο χωρίς νόημα διάλογος και οι δραματικές ασυνέπειες δημιουργούν ονειρικές, ακόμη και εφιαλτικές εικόνες.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από