Στην προσπάθεια «ανασύστασης» του επόμενου παλλαϊκού μετώπου, με επίκεντρο το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, επικεντρώνεται τώρα η Κουμουνδούρου, καθώς οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η υπόθεση με το δημοψήφισμα για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» έχει πάρει τον δρόμο της. Στόχος της είναι με τα ίδια προσεκτικά σχεδιασμένα βήματα να ξετυλίξει το ίδιο σενάριο προς τα μέλη άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων και την κοινωνική βάση.

Οι στοχευμένες «ενέσεις» πολιτικής οξύτητας εν μέσω θέρους, όμως, φαίνεται ότι εξυπηρετούν και έναν ακόμη σκοπό, ιδιαίτερα χρήσιμο στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των πολιτικών εξελίξεων του φθινοπώρου. Μέσα από «test events» σε ζητήματα «χαμηλής πολιτικής» έντασης ευελπιστούν να σφυγμομετρήσουν «πού πάει το πράγμα» συνολικά στο πολιτικό σκηνικό. Η γνώση αυτή δεν είναι χρήσιμη μόνο για όσους αθροίζουν τα κοινοβουλευτικά κουκιά την παρούσα στιγμή, αλλά και επειδή δείχνει στους επιτελείς του κόμματος πώς κινούνται οι άλλες πολιτικές δυνάμεις σε σχέση με την πρόταση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΔΗΜΑΡ. Υπό αυτό το πρίσμα η Κουμουνδούρου υποδέχθηκε χθες με πολύ ζεστά αισθήματα την επιστολή του Φώτη Κουβέλη προς τον παλιό του σύντροφο Αλέξη Τσίπρα. Πίσω από τα ζεστά αισθήματα βέβαια και τις ανοικτές αγκάλες της Κουμουνδούρου για συμπόρευση στο θέμα του δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ κρύβεται το απόλυτο κρας τεστ, ειδικά για τη ΔΗΜΑΡ: η στάση της στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Οπως λένε έμπειρα κομματικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορεί η πλευρά της ΔΗΜΑΡ να είναι «μαζί μας» στη ΔΕΗ, στους αιγιαλούς, στο Ασφαλιστικό και σε ό,τι άλλο, «όμως το κρίσιμο παραμένει η στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές της στο θέμα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας». Την ίδια στιγμή, και ενώ σιγά σιγά δημοσιοποιούνται τα κείμενα με τα οποία ζητείται η σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, η εικόνα σε ό,τι αφορά το κρας τεστ της ΔΕΗ είναι η εξής: συγκεντρώνονται 110 υπογραφές (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ και ανεξάρτητοι) –εάν αθροιστούν τα κείμενα των κοινοβουλευτικών τους ομάδων -, όμως «χωρίς το ΚΚΕ» ο αριθμός δεν φτάνει τους 120.

Εάν και η διατύπωση του κειμένου που αναμένεται να καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ την Πέμπτη το βράδυ είναι «κοντινή» των υπολοίπων, τότε «αθροίζοντας» ο αριθμός φτάνει τους 122. Ορισμένα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζαν χθες ότι εάν αθροιστούν και οι υπογραφές βουλευτών της Χρυσής Αυγής τότε ο αριθμός όσων αιτούνται έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας αγγίζει τους 138.

Ερμηνευτική δήλωση ΚΚΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόταση που θα καταθέσει το ΚΚΕ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ΔΕΗ και την ενέργεια ενδέχεται να υπάρχει ερμηνευτικό παράρτημα με μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον. Σε αυτό είναι πολύ πιθανόν, και άνευ απροόπτου, ότι θα εκφράζεται η επιθυμία του κόμματος να «συναθροιστεί» με τα υπόλοιπα αιτήματα για το δημοψήφισμα. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία τότε, όπως εκτιμούν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, το Προεδρείο της Βουλής θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να απορρίψει την πρόταση, παρότι θα έχουν κατατεθεί διαφορετικά κείμενα.

Ανεξαρτήτως της έκβασης της συζήτησης για το δημοψήφισμα πάντως και τις περιπέτειες του σχεδίου των 120, οι πολιτικοί στόχοι της Κουμουνδούρου φαίνεται ότι επιτυγχάνονται. Δημιουργεί σχέσεις με ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, συνδικαλιστικά στελέχη και μέλη άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων, καθώς συσπειρώνονται γύρω από ένα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα. Η ίδια συνταγή θα ακολουθηθεί τις επόμενες ημέρες για τον αιγιαλό, αρχής γενομένης από την κινητοποίηση της Παρασκευής στην Πλατεία Συντάγματος με αιχμή την προστασία του Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πολιτικής Γραμματείας, εκτός από τον κ. Τσίπρα και άλλα κορυφαία στελέχη θα εξορμήσουν σε ακτές –ειδικά περιοχών στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βουλευτή ούτε οργάνωση μελών –προκειμένου να «σηκωθεί» και επικοινωνιακά το θέμα. Ενώ με όχημα τα πάνω από χίλια στελέχη που εξελέγησαν με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνει προσπάθεια κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας. Στον σχεδιασμό υπάρχει ακόμη και κεντρική εκδήλωση «τύπου Τιτάνια» –αλλά σε άλλο χώρο -, στην οποία αναμένεται να δώσουν το «παρών» στελέχη και από τον χώρο της οικολογίας.

Η «τριλογία» της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, με τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Δηλαδή μετά τη ΔΕΗ και τον αιγιαλό, το σχέδιο προβλέπει θερινή ανάπαυση σε όλα τα μέτωπα, τουλάχιστον την περίοδο που θα είναι κλειστή η Βουλή. Το «ταμείο» όλων αυτών των προσπαθειών θα γίνει με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι ικανοποιημένοι εάν μέσα από αυτές τις «στοχευμένες» πρωτοβουλίες δημιουργηθεί μια εικόνα συμπόρευσης με άλλες πολιτικές δυνάμεις.