Οι γονείς των προφυλακισμένων νεαρών για την υπόθεση των Πυρήνων της Φωτιάς παρακολούθησαν τη Δευτέρα από τα θεωρεία της Βουλής τη συζήτηση του νομοσχεδίου που ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή φυλακών υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό.

Το θέμα αφορά άμεσα τους γονείς αφού σε αυτές τις φυλακές προβλέπεται να μεταφερθούν όσοι έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες ή συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι προσκλήσεις εισόδου στη Βουλή δόθηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο συνεχίζεται σήμερα Τρίτη οπότε αναμένεται να τεθεί και σε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης

Μιλώντας τη Δευτέρα για το νομοσχέδιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου τόνισε ότι η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει τη ζωή υπαλλήλων και κρατουμένων των καταστημάτων κράτησης θεσμοθετώντας καταστήματα κράτησης Γ’ τύπου (φυλακές υψίστης ασφαλείας), όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Κατά την ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης υπερασπιζόμενος το νομοθέτημα τόνισε ότι πέρα από τη διόγκωση των χρονίων προβλημάτων του σωφρονιστικού συστήματος, ζήσαμε και τη διόγκωση περιστατικών τυφλής ανθρωποκτόνου βίας κατά προσωπικού και κρατουμένων, είδαμε πολλά περιστατικά βίας κρατουμένων κατά φυλάκων με τη χρήση μαχαιριών, με αποκορύφωμα το βίαιο θάνατο σωφρονιστικού υπαλλήλου στο Μαλανδρίνο, απόπειρες απόδρασης με ελικόπτερο, ομηρίες φυλάκων με τη χρήση όπλων που είχαν εισαχθεί σε φυλακή, θανάτους κρατουμένων από επιθέσεις συγκρατουμένων τους, αλλά και καταδρομική επίθεση σε κατάστημα κράτησης με σκοπό την απελευθέρωση κρατουμένων και πολλούς τραυματισμούς υπαλλήλων από πυροβόλα όπλα και μαχαίρια, χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζεται και ο θάνατος ύστερα από δολοφονική επίθεση κρατουμένου, κάτι το οποίο εξετάζεται.

Οπως – εν παρενθέσει – γνωστοποίησε, με αφορμή την περίπτωση στο Μαλανδρίνο, μελετάται νομοθετική ρύθμιση ούτως ώστε να υπάρχει κρατική υποστήριξη στις οικογένειες όσων πέφτουν στο καθήκον.

«Οι πραγματικά επικίνδυνοι κρατούμενοι, αυτοί που πράγματι είναι επικίνδυνοι κρατούμενοι, χωρίς να υποστούν περιστολές των δικαιωμάτων τους, όπως προβλέπονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα κρατούνται με δικαστικές εγγυήσεις και με έναν πιο ασφαλή τρόπο για τον πολίτη και την κοινωνία» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αθανασίου.

Η αντιπολίτευση

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θοδωρής Δρίτσας ανέφερε ότι δεν έχει η κυβέρνηση κανένα πραγματικό επιχείρημα που να αιτιολογεί όλη αυτή τη μεγάλη ανατροπή του Ευρωπαϊκού Δικαίου, της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όλων των διεθνών συμβάσεων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου το οποίο επικαλείται, αλλά πουθενά δεν τεκμηριώνει. «Σας μένει μόνο η διαρκής προσαρμογή σε όλο και πιο ακροδεξιές, φασίζουσες, αυταρχικές πολιτικές, με κύριο στόχο να διαμορφώσετε ένα κλίμα μιας φοβισμένης κοινωνίας, ανελεύθερης, την οποία νομίζετε ότι μπορείτε επ’ άπειρον να χειραγωγείτε» είπε.

«Οταν μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών τα οποία οφείλουμε να προασπίζουμε ταυτόχρονα πρέπει να προασπίζουμε και το μεγαλύτερο αγαθό που είναι η ανθρώπινη ζωή του ανυποψίαστου απλού ελληνα πολίτη, ο οποίος, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, κινδυνεύει στα καλά καθούμενα από ενέργειες εγκληματιών. Επίσης, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι αυτή δεν μπορεί να είναι μία μόνιμη διαδικασία. Δεν βάλαμε, δηλαδή, έναν επικίνδυνο κακοποιό που είναι καταδικασμένος για βαριά εγκλήματα σε μία μόνιμη διαδικασία και τον τιμωρούμε εσαεί. Πρέπει να είναι μία διαδικασία που να αξιολογείται. Νομίζω ότι μία αξιολόγηση στα δύο χρόνια είναι μία σωστή διαδικασία», επισήμανε από το ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Κουτσούκος.

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, όπως είπε ο Τέρενς Κουίκ, συμφωνούν με τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφάλειας για τους επικίνδυνους κακοποιούς, αφού «είναι ένα μέτρο προστασίας της κοινωνίας, αλλά και των υπολοίπων κρατουμένων».

Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη το πνεύμα του νομοσχεδίου δεν εκπληρώνει τους σκοπούς του σωφρονισμού ούτε τη λειτουργία της ποινής, αλλά είναι απλά αυταρχικό και ταπεινωτικό και στερεί ουσιαστικά δικαιώματα από τους κρατούμενους και ουσιαστικά σημαίνει την απαρχή της δημιουργίας και της λειτουργίας «λευκών» κελιών που επιτάσσουν την πειθαρχία, την πλήρη ακινησία και συνθήκες εφάμιλλες του βασανισμού.

Για φωτογραφικό νομοσχέδιο που έχει στόχο να πλήξει την πολιτική δράση του κόμματός του, έκανε λόγο ο Ηλίας Κασιδιάρης εκ μέρους της ΧΑ, υποστηρίζοντας πως ενδεχομένως αγγίζει «κάποιους τρομοκράτες, οι οποίοι βεβαίως αντιμετωπίζουν άριστες συνθήκες διαβιώσεως, κάνουν πάρτι μέσα στις φυλακές, σηκώνονται και φεύγουν και εξαφανίζονται όποια ώρα θέλουν κ.λπ.»

Η δημιουργία του συγκεκριμένου τύπου φυλακών θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα, εκτίμησε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ιω. Γκιόκας προσθέτοντας ότι θα είναι επικίνδυνες φυλακές «δεν θα είναι ασφαλείς, σε αντίθεση με την ονομασία και τον τίτλο τους ως φυλακές υψίστης ασφαλείας».