Απέχουν από τα καθήκοντά τους την Τρίτη οι δικηγόροι του Πειραιά εν όψει της επαπειλούμενης μετεγκατάστασης των δικαστηρίων –από το κτίριο στην οδό Σκουζέ και άλλα πέντε – στο κτίριο των παλαιών καπναποθηκών ΚΕΡΑΝΗΣ, επί της οδού Θηβών, στη Νίκαια.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά προσδίδει στην αποχή προειδοποιητική χροιά, καθώς η μετεγκατάσταση θεωρείται εδώ και καιρό «casus belli» στην πόλη και αναμένονται περαιτέρω κινητοποιήσεις. Ο νομικός κόσμος έχει εναντιωθεί στο σχέδιο, ενώ στο πλευρό του στέκονται φορείς της πόλης, με βασικό επιχείρημα ότι δεν θέλουν να αποσπασθεί από τη χωροταξική και λειτουργική δομή της πόλης ο χώρος απονομής της δικαιοσύνης.

Την περασμένη εβδομάδα έλαβε χώρα σύσκεψη παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, στην οποία κατέστη σαφής η πρόθεση άμεσης μεταφοράς των δικαστικών υπηρεσιών στη Νίκαια. Ο νέος δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης έχει ζητήσει «προθεσμία» τεσσάρων μηνών, ως τις 30 Οκτωβρίου, προκειμένου να μπορέσει να υποβάλει τη δική του πρόταση επί του θέματος.

Ο Χαρ. Αθανασίου τόνισε πάντως στη συνάντηση αυτή ότι το υπουργείο έχει ήδη καταβάλει ενοίκιο 2,6 εκατ. ευρώ, ετησίως, για το κτίριο ΚΕΡΑΝΗΣ, το οποίο δεν χρησιμοποιείται, ενώ πρόσθεσε ότι ο χρόνος μετασκευής της Ραλλείου, που φιλοξενεί σήμερα δικαστικές υπηρεσίες, υπολογίζεται ως και σε τρία χρόνια. Κατά το διάστημα αυτό, η απονομή της Δικαιοσύνης θα γίνεται σε κτίρια ανεπαρκή και επικίνδυνα για την υγεία των δικαστικών υπαλλήλων και δικηγόρων, λόγω αμιάντου και έλλειψης εξόδων κινδύνου, επεσήμανε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η μετεγκατάσταση στις παλιές καπναποθήκες του Κεράνη θα είναι προσωρινή.