Ικανοποίηση, αν και σε χαμηλούς τόνους, εκφράζεται από την πλευρά της κυβέρνησης για την τροπή που πήραν οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων της ΔΕΗ. Την ίδια ημέρα που εισάγεται προς συζήτηση το σχετικό νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, δηλαδή σήμερα, επιστρέφουν και οι εργαζόμενοι της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού στις θέσεις τους.

Η υπόθεση της πώλησης της «μικρής ΔΕΗ» που ανέβασε στα ύψη την πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης τις προηγούμενες ημέρες, φαίνεται ότι τελικά βαίνει προς εκτόνωση. Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν μάλιστα αισιοδοξία ότι δεν πρόλαβε να πληγώσει την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή το μεγάλο τουριστικό κύμα που ήδη έχει κατακλύσει τη χώρα.

Από την άλλη πλευρά του λόφου, η πολιτική της όξυνσης στην οποία επένδυσε η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρώντας να κάνει επίδειξη κοινοβουλευτικής δύναμης με τη συλλογή 120 βουλευτικών υπογραφών για τη ΔΕΗ, ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ. Και αυτό γιατί κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου διαπιστώνουν τώρα ότι «ο αριθμός δεν βγαίνει».

Δεύτερες σκέψεις δημιουργεί στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ η διαπίστωση αυτή, μετά το αρχικό κύμα αισιοδοξίας για το να συσπειρωθούν οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης γύρω από το αίτημα συζήτησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Δεύτερες σκέψεις οι οποίες δεν σχετίζονται τόσο με την υπόθεση της ΔΕΗ, αυτής καθεαυτής, αλλά με την τακτική της Κουμουνδούρου έναντι των κομμάτων στα αριστερά και στα δεξιά της το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ασφαλώς θα συνεχιστεί η προσπάθεια επίτευξης του στόχου, με τη συζήτηση σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων Δημοκρατικής Αριστεράς, ΚΚΕ, και ανεξάρτητων βουλευτών. Ομως από ένα σημείο και μετά έγινε κατανοητό ότι οι κόκκινες γραμμές που βάζει ως όρους και προϋποθέσεις ο Περισσός για να συνυπογράψει το αίτημα προκαλούν διαρροές από τα δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως προς την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς.

ΚΚΕ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡ. Το αίτημα του ΚΚΕ να μπει σε δημοψήφισμα όλο το νομοθετικό πλαίσιο απελευθέρωσης της ενέργειας στη χώρα μας από το 1990, φαίνεται ότι πατάει βάναυσα τον φιλοευρωπαϊκό κάλο της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία έχει στείλει ήδη τα ανάλογα μηνύματα στην Κουμουνδούρου. «Είπαμε να παλέψουμε για να μην πουληθεί η ΔΕΗ, όχι να ξεκινήσουμε το ξήλωμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου είκοσι τέσσερα χρόνια μετά» ήταν, σύμφωνα με στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το μήνυμα της Αγίου Κωνσταντίνου μετά την επιμονή του Περισσού.

Κάπως έτσι ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνειδητοποιούν ότι το σχοινί της Αριστεράς από το ΚΚΕ έως την ΔΗΜΑΡ τεντώνεται τόσο πολύ που «σπάει εύκολα». Παράλληλα στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν με ικανοποίηση ότι η σκληρή γραμμή για τη ΔΕΗ απέδωσε καρπούς.

Η επίταξη των εργαζομένων της ΔΕΗ, παρότι ιδιαίτερα σκληρό μέτρο, έστειλε τα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιστρέψει στο δόγμα «νόμος και τάξη», ενώ περιόρισε τον κίνδυνο να ξεφύγει η κατάσταση εν μέσω θέρους. Οπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η επίταξη ήταν σχεδόν μονόδρομος προκειμένου να σταλεί το μήνυμα και σε άλλους που ενδεχομένως σχεδίαζαν θερμό καλοκαίρι ή θερμό φθινόπωρο, εκμεταλλευόμενοι το μεγάλο τουριστικό κύμα για να εκβιάσουν υποχωρήσεις.

Τη σκληρή γραμμή προς τα συνδικάτα και την αντιπολίτευση υπεράσπισαν με δηλώσεις τους τόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη όσο και στελέχη πρώτης γραμμής όπως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σχεδόν ουδέτερη στάση κράτησε ο κυβερνητικός εταίρος στο θέμα, δηλαδή το ΠαΣοΚ. Το κυβερνητικό μήνυμα συμπύκνωσε ο Κ. Μητσοτάκης με τη φράση: «Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, ούτε στον κ. Τσίπρα ούτε στους συνδικαλιστές δικτάτορες που ταλαιπωρούν τον λαό και επιβαρύνουν τους έλληνες φορολογούμενους. Αυτά που ήξεραν τελείωσαν».

Ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που στελέχη της ΝΔ έβγαιναν μπροστά για να υπογραμμίσουν ότι η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς βάζοντας σε κίνδυνο τη θετική πορεία της οικονομίας, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να στείλουν μηνύματα πολιτικής ανυπακοής στους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Οι δηλώσεις όμως του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου με τις οποίες καλεί τους απεργούς να σκίσουν τα φύλλα πορείας και να αγνοήσουν την επίταξη, προκάλεσαν ανάμεικτα συναισθήματα καθώς σε πολλούς θύμισαν την επίταξη των εκπαιδευτικών της ΟΛΜΕ πέρυσι.

Τότε που ενώ οι καθηγητές είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις μπλοκάροντας τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε την πολιτική του κάλυψη, γεγονός που είχε αποτελέσει αντικείμενο οξύτατης κριτικής στο εσωτερικό του κόμματος.

Τα ερωτήματα που είχαν τεθεί σε εκείνη τη φάση, φαίνεται ότι τίθενται και σήμερα. Τα μεν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθούν να κρατήσουν ψηλά το απεργιακό μέτωπο της ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή εργαζόμενοι της επιχείρησης που έχουν λάβει τα φύλλα πορείας ζητούν την κινητοποίηση ευρύτερων δυνάμεων, δηλαδή της «κοινωνίας», προκειμένου να δημιουργηθεί μια προστατευτική ασπίδα στους αγώνες τους. Με άλλα λόγια, ο εργαζόμενος της ΔΕΗ που πρέπει να επιστρέψει σήμερα στη δουλειά του θα ήθελε να βρει ένα πλήθος διαδηλωτών έξω από τους εργασιακούς χώρους, το οποίο και θα εμπόδιζε την είσοδό του.

ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΥΡΙΖΑ

Μεταξύ πολιτικής και συνδικαλισμού

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την αρχή δεν είδαν με καλό μάτι την προσπάθεια για τη συγκέντρωση 120 υπογραφών για δημοψήφισμα. Αυτή τη στιγμή το μπαλάκι πηγαινοέρχεται μεταξύ συνδικαλιστών και πολιτικών, κάτι που ενδέχεται τελικά να λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για το κίνημα.