Τέλος στις κινητοποιήσεις από τα μεσάνυχτα της Κυριακής στη ΔΕΗ μετά και την πολιτική επιστράτευση. Χθες το απόγευμα το συνδικάτο των εργαζομένων στη ΓΕΝΟΠ σε ανακοίνωσή του κατήγγειλε ότι βρίσκεται σε κατάσταση επιστράτευσης «επειδή αντιστάθηκε στα σχέδια της μνημονιακής κυβέρνησης» και απηύθυνε κάλεσμα στην ΓΣΕΕ και σε όλους τους φορείς να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για την αποτροπή των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης. «Η απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση των απεργών ξεπερνάει τους εργαζομένους της ΔΕΗ, είναι υπόθεση του ελληνικού λαού, καθήκον και υποχρέωση να προστατευθεί η δημοκρατία» σημειώνει η ΓΕΝΟΠ.

Πάντως ήδη από το μεσημέρι της Κυριακής αρκετοί εργαζόμενοι που είχαν παραλάβει τα φύλλα επίταξης επέστρεφαν στην εργασία τους, με αποτέλεσμα μέχρι το απόγευμα να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία όλα τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, καθώς και οι μονάδες της Μεγαλόπολης και της Κομοτηνής, ενώ με την αλλαγή της βάρδιας τα μεσάνυχτα επρόκειτο να λειτουργήσουν και τα υπόλοιπα 12 εργοστάσια. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η ΔΕΗ, τα έξι υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ισχύος 900 Μεγαβάτ, που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, μπήκαν και πάλι στο δίκτυο όπως και θερμικές μονάδες ισχύος 700 Μεγαβάτ. Το πράσινο φως προς τους εργαζομένους δόθηκε από τον πρόεδρο του σωματείου «Σπάρτακος» Γ. Αδαμίδης, ο οποίος δήλωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα προτρέψω τους εργαζομένους να παρανομήσουν», αν και άλλοι συνδικαλιστές σύμφωνα με πληροφορίες παρακινούσαν τους εργαζομένους να μην επιστρέψουν στην εργασία τους.

Χθες, σε μια ταραχώδη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ ελήφθη απόφαση για «συνέχιση του αγώνα με άλλες μορφές κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων», κάτι που μεταφράζεται στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η υποστήριξη της ΓΣΕΕ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, τοπικών φορέων και της κοινωνίας για να ενισχυθεί η συμμετοχή των συλλαλητηρίων που προγραμματίζονται για την Τετάρτη. Παράλληλα η ΓΕΝΟΠ θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης της κυβέρνησης για επίταξη, ενώ θα ζητήσει και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.