Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σε συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι το «βαθύ λαρύγγι» της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν θα έπρεπε να επιστρέψει στις ΗΠΑ εάν σκέφτεται σοβαρά να ασχοληθεί με μία δημόσια συζήτηση σχετικά με την απόφασή του να δημοσιοποιήσει αμερικανικά απόρρητα έγγραφα.

«Εάν θελήσει να επιστρέψει γνωρίζοντας ότι θα θεωρηθεί υπεύθυνος και εάν μπορεί να παρουσιάσει την υπεράσπισή του, τότε αυτό είναι απόφαση που πρέπει να πάρει ο ίδιος» είπε η Χίλαρι Κλίντον.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Σνόουντεν «έχει δικαίωμα της υπεράσπισης» του εαυτού του. «Και σίγουρα έχει δικαίωμα να ξεκινήσει μια νομική υπεράσπιση και μία δημόσια υπεράσπιση, η οποία φυσικά θα επηρεάσει τη νομική υπεράσπισή του» είπε.

«Είτε αποφασίσει να επιστρέψει, είτε όχι, αυτό εξαρτάται από τον ίδιο. Σίγουρα μπορεί να μείνει στη Ρωσία, όπως φαίνεται κάτω από την προστασία του Πούτιν, για την υπόλοιπη ζωή του, εάν αυτό είναι αυτό που θα επιλέξει. Αλλά εάν σκέφτεται σοβαρά να συμμετάσχει στη συζήτηση, τότε θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να γυρίσει πίσω και να συμμετάσχει σε αυτή τη συζήτηση. Αλλά αυτό είναι δική του απόφαση» είπε.

Ο Σνόουντεν βρίσκεται στη Ρωσία όπου έχει λάβει προσωρινό άσυλο.

Ο Σνόουντεν καταζητείται στις ΗΠΑ κατηγορούμενος για κατασκοπεία, μετά τη διαρροή ενός τεράστιου όγκου απόρρητων εγγράφων σε δημοσιογράφους, ορισμένα από τα οποία αποκάλυπταν εκτεταμένη κατασκοπεία από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ των επικοινωνιών αμερικανών πολιτών και διεθνών ηγετών.

Ερωτηθείσα για το εάν θα είναι υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2016, η Κλίντον είπε ότι δεν έχει ακόμα λάβει την απόφασή της.

«Θέλω να αισθανθώ εάν είναι η σωστή απόφαση» είπε. «Κατανοώ τι πιστεύω ότι πρέπει να γίνει. Απλά περιμένω τη στιγμή» είπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από