Οταν ο Ντέιβιντ Κάμερον επέστρεψε από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, όπου είχε ηττηθεί κατά κράτος στο θέμα της τοποθέτησης του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, οι φωτογράφοι διαγκωνίζονταν ποιος θα αποτυπώσει την πιο δύσθυμη έκφρασή του. «Θέλαμε μια φωτογραφία που να δείχνει όλα όσα έχει αυτόν τον καιρό στο μυαλό του», σχολίασε στέλεχος της «Γκάρντιαν». «Την πανωλεθρία στις Βρυξέλλες, το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας τον Σεπτέμβριο, τις προοπτικές για τις βουλευτικές εκλογές της επόμενης χρονιάς, ακόμα και τη χάλια εμφάνιση της ομάδας μας στο Μουντιάλ».

Ευκαιρίες για τόσο άκεφες εκφράσεις του βρετανού πρωθυπουργού δόθηκαν πολλές τις τελευταίες ημέρες. Ενώ προσπαθεί να αποφύγει επί των ημερών του να διαλυθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, φάνηκε ότι μπορεί να είναι εκείνος στη θητεία του οποίου η Βρετανία μπορεί και να αποχωρήσει από την ΕΕ. Και αν το δεύτερο φαίνεται να μην το αποκλείει –στις δηλώσεις τουλάχιστον, θέλοντας να καθησυχάσει τους ευρωφοβικούς –για το πρώτο δεν δέχεται κουβέντα. Στενοί συνεργάτες του περιγράφουν τον συνήθως ψύχραιμο Κάμερον ως «ιδιαίτερα παθιασμένο να κρατήσει τη Σκωτία στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό να μοιραστεί αυτό του το πάθος με το κοινό, θυμίζοντας κάθε λίγο ότι και ο ίδιος έχει σκωτσέζους προγόνους και γι’ αυτό παίρνει το θέμα «προσωπικά». Αποφεύγει πάντως να αναφέρει ότι το σκωτσέζικο σόι του είχε πολεμήσει σκληρά εναντίον της αγγλικής εξουσίας. Πώς μπορεί όμως να πείσει ότι οι Σκωτσέζοι κινδυνεύουν να χάσουν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα όταν ο ίδιος θέτει εν κινδύνω ακριβώς το ίδιο πράγμα για τη Βρετανία; Κάθε φορά που ο Κάμερον μιλάει για το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου οι σκωτσέζοι εθνικιστές του επιτίθενται επειδή αρνείται να κάνει ντιμπέιτ με τον επικεφαλής του σκωτσέζικου Εθνικιστικού Κόμματος Αλεξ Σάλμοντ, ο οποίος μάλιστα τον χαρακτήρισε «μεγάλη κότα» για την απόφασή του αυτή. Ο Σάλμοντ, μετά την απόφαση των ηγετών των 28 να προτείνουν τον Γιούνκερ για τη διαδοχή του Μπαρόζο, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, ρίχνοντας αλάτι στις πληγές του Κάμερον. Αποκάλεσε τον Γιούνκερ «ζωντανή απόδειξη» της ικανότητας των μικρών κρατών να επηρεάσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση που καταρρίπτει το επιχείρημα όσων είναι υπέρ της ένωσης του Βασιλείου ότι «τα μεγάλα κράτη ασκούν όλη την επιρροή στην ΕΕ».

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκωτία θα επηρεάσει σημαντικά την έκβαση των βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες να γίνουν στη Βρετανία τον Μάιο του 2015. Εάν κερδίσει τότε ο Κάμερον έχει υποσχεθεί ότι δύο χρόνια αργότερα, δηλαδή το 2017, θα κάνει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ολες οι κινήσεις του στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής έγιναν με το μυαλό στο μέλλον, θέλοντας να δείξει στους ευρωσκεπτικιστές που ψήφισαν μαζικά το UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ ότι και εκείνος συμφωνεί μαζί τους σε πολλά.

«Κατέβα από τον Ολυμπο»

Πριν από λίγο καιρό ο ηγέτης των σκωτσέζων εθνικιστών Αλεξ Σάλμοντ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να εμπλακεί σε δημόσιες συζητήσεις εάν θέλει να πείσει «και όχι να αγορεύει προς τους σκωτσέζους ψηφοφόρους από την κορυφή του Ολύμπου».