Εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων 5 χωρών συναντήθηκαν στη Γερμανία προκειμένου να συντονίσουν μια εκστρατεία για να ασκήσουν πιέσεις για καλύτερες συνθήκες εργασίας στην εταιρεία λιανικού εμπορίου μέσω Διαδικτύου Amazon.com Inc.

Το συνδικάτο της Γερμανίας ver.di, το οποίο εξήγγειλε πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις στα κέντρα διανομής της Amazon τον περασμένο χρόνο, ήταν ο διοργανωτής της συνάντησης αυτής στο Βερολίνο όπου συμμετείχαν συνδικαλιστικές οργανώσεις από την Πολωνία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

«Η διεθνής αλληλεγγύη και η διασυνοριακή δικτύωση των εργατικών συνδικάτων στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στην Amazon και είναι σημαντικό να πιέσουμε για την επίτευξη καλύτερων συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους της Amazon στη Γερμανία και άλλες περιοχές» επισήμανε σε μία ανακοίνωση η Στέφανι Νούτσενμπεργκερ, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ver.di.

Μία εκπρόσωπος τύπου του ver.di είπε ότι οι συμμετέχοντες έχουν εκφράσει παρόμοια παράπονα για την Amazon, περιλαμβανομένων εκείνων για τους μισθούς, το ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων στον χώρο εργασίας και το στρες από το οποίο υποφέρουν οι εργαζόμενοι εξαιτίας των πολύωρων βαρδιών για τη συγκέντρωση των προϊόντων σε μεγάλες αποθήκες.

Μέχρι στιγμής η Amazon δεν έχει σχολιάσει.

Το συνδικάτο ver.di είχε κηρύξει αρκετές στάσεις εργασίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους για να πιέσει την Amazon να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων διαχειριστικής υποστήριξης, αίτημα που η Amazon έχει επανειλημμένα απορρίψει.

Το ver.di υποστηρίζει επίσης τους εργαζόμενους που απεργούν σε ένα κέντρο διανομής στη Γαλλία, κοντά στη Λιόν.

Η Amazon σχεδιάζει να ανοίξει τρία νέα κέντρα διαχείρισης εμπορευματικών μεταφορών στην Πολωνία και δύο στη Δημοκρατία της Τσεχίας, ενισχύοντας την φημολογία ότι θα μεταφέρει τις δραστηριότητές της εκτός των συνόρων της Γερμανίας, όπου σημειώθηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

Το ver.di δεν έχει φοβηθεί εξαιτίας αυτής της απειλή αλλά η εκπρόσωπός του σημείωσε πως εάν χρειαστεί, θα αναληφθεί δράση σε συντονισμό με τα συνδικάτα της Πολωνίας και της Τσεχίας.