Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί τέθηκε από δικαστή υπό επίσημη έρευνα, φερόμενος ως ύποπτος για την τέλεση αδικημάτων που σχετίζονται με την «αθέμιτη άσκηση επιρροής» και πλέον αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του απαγγελθούν βαριές κατηγορίες.

Σύμφωνα με τον γαλλικό νόμο, για να τεθεί ένας πολίτης υπό επίσημη έρευνα σημαίνει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Σαρκοζί κρατήθηκε στην έδρα της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς όπου προσήλθε για να καταθέσει το πρωί.

Οι δικαστικές Αρχές επιδιώκουν να εξακριβώσουν εάν ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, με την υποστήριξη του δικηγόρου του Τιερί Ερζόγκ, επεδίωξε να λάβει πληροφορίες από ανώτατο δικαστικό, για έρευνα που αφορούσε το πρόσωπό του, με αντάλλαγμα την εξασφάλιση υψηλού αξιώματος.

Επίσης, ερευνάται εάν ενημερώθηκε παρανόμως για την τηλεφωνική του παρακολούθηση από τις ερευνητικές Αρχές.

Μετά από κατάθεση δεκαπέντε ωρών ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας μεταφέρθηκε εξουθενωμένος,αργά το βράδυ της Τρίτης, με αυτοκίνητο της αστυνομίας και συνοδεία αστυνομικών, ως κοινός ύποπτος, στο τμήμα διερεύνησης οικονομικών εγκλημάτων του Παρισιού όπου εμφανίστηκε ενώπιον δικαστή.

Ο δικαστής αποφάσισε να τον θέσει υπό επίσημη έρευνα.Το αδίκημα που σχετίζεται με την «αθέμιτη άσκηση επιρροής»τιμωρείται με έως και πέντε χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 500.000 ευρώ.

Ο Νικολά Σαρκοζί αφέθηκε ελεύθερος τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Υπό επίσημη έρευνα τέθηκαν ο δικηγόρος τουΤιερί Ερζόγκ και ο ανώτατος δικαστής που φέρεται ότι του παρείχε την πληροφόρηση για τις έρευνες που διεξάγονταν εις βάρος του.