«Η κατάσταση είναι σοβαρή»: Με αυτά τα λόγια, δια στόματος του γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ξεκίνησε η αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης στην υπόθεση Σαρκοζί, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών για υπόθεση διαφθοράς. 

Σχολιάζοντας την υπόθεση στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV την Τετάρτη, ο Βαλς τόνισε ότι το δικαστικό σύστημα λειτουργεί εντελώς ανεξάρτητα.

Ο Βαλς είπε ότι, βεβαίως, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι ο Σαρκοζί είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου, αλλά «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Αλαίν Ζιπέ του κόμματος UMP του Σαρκοζί, έστειλε μέσω Twitter μήνυμα υποστήριξης προς τον πρώην πρόεδρο. «Οι συνήγοροί του θα αποδείξουν ότι είναι αθώος, ελπίζω» έγραψε ο Ζιπέ.

Ο Νικολά Σαρκοζί τέθηκε επισήμως υπό δικαστική έρευνα, ανακοινώθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα, ως ύποπτος ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να εμποδίσει μια έρευνα σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία που διεξήγαγε το 2007, καθώς και για δωροδοκία δικαστή.

Το βήμα αυτό, το οποίο συχνά, αλλά όχι πάντα, οδηγεί σε δίκη, αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα στις ελπίδες του Σαρκοζί για επιστροφή μετά την εκλογική ήττα του το 2012 από το σοσιαλιστή αντίπαλό του Φρανσουά Ολάντ. Ο συντηρητικός πολιτικός αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία σε μια σειρά από έρευνες στις οποίες εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα.

Ανακριτές ερευνούν αν ο Σαρκοζί χρησιμοποίησε την επιρροή του για να εξασφαλίσει πληροφορίες για της εξέλιξη δικαστικής έρευνας σχετικά με την χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας του το 2007, γεγονός που συνιστά ενεργητική διαφθορά.

Ο 59χρονος Σαρκοζί βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση για σχεδόν 15 ώρες στη Ναντέρ, ένα προάστιο του Παρισιού, πριν μεταφερθεί σε παρισινό δικαστήριο όπου συναντήθηκε με τους δικαστικούς που διεξάγουν την έρευνα. Αφέθηκε ελεύθερος γύρω στις 3 το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Ο δικηγόρος του Σαρκοζί και ένας δικαστής που εμπλέκεται στην υπόθεση τέθηκαν επίσης υπό επίσημη δικαστική έρευνα ως ύποπτοι για άσκηση αθέμιτης επιρροής, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι τους.

Η άσκηση αθέμιτης επιρροής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι πέντε ετών και πρόστιμο 500.000 ευρώ. Είναι η δεύτερη φορά που ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος έχασε την προεδρική ασυλία από νομικές διώξεις ένα μήνα αφού ολοκληρώθηκε η προεδρική θητεία του τον Ιούνιο του 2012, τίθεται υπό δικαστική έρευνα. Η πρώτη ήταν το 2013, αλλά οι δικαστές αργότερα εγκατέλειψαν τη σε βάρος του υπόθεση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από