Ο 19χρονος Νικ Κύργιος είναι χωρίς αμφιβολία σπουδαίο ταλέντο και η ομοσπονδία τένις της Αυστραλίας δεν δίστασε να τον συμπεριλάβει τον περασμένο Φεβρουάριο στην ομάδα του Ντέιβις Καπ.

Φυσικά, δεν μπορούσαν να προβλέψουν ότι τέσσερις μήνες αργότερα αυτό το παιδί με τις ελληνικές ρίζες θα απέκλειε στο Γουίμπλεντον τον σπουδαίο Ράφα Ναδάλ, Νο 1 στον κόσμο! Ο μικρός πάντως είπε ότι το πίστευε! Και όπως έγραψε η ηλεκτρονική έκδοση της «Χέραλντ Σαν» της Μελβούρνης, «Το έκανε! Οπως το είχε υποσχεθεί»!

Ο 19χρονος λοιπόν άφησε τον κόσμο του τένις άφωνο στο κεντρικό γήπεδο του Γουίμπλεντον όταν με όπλο το καταπληκτικό σερβίς (37 άσοι) νίκησε τον Ισπανό με 7-6, 5-7, 7-6, 6-3 και προκρίθηκε στην προημιτελική φάση.

Εκεί θα αντιμετωπίσει τον Καναδό Μίλος Ράονιτς, ο οποίος απέκλεισε τον Ιάπωνα Νισικόρι με 4-6, 6-1, 7-6, 6-3.

Είναι η πρώτη φορά μετά το 1992 που ένας αθλητής εκτός του τοπ-100 της παγκόσμιας κατάταξης αποκλείει σε τουρνουά Γκραν Σλαμ το Νο 1! Και ο Κύργιος είναι στο Νο 144! Οχι μόνο αυτό, αλλά για να συμπεριληφθεί στο κύριο ταμπλό του Γουίμπλεντον (για πρώτη φορά) πήρε κάρτα ελεύθερης συμμετοχής!

«Νομίζω ότι ήμουν σε άλλο επίπεδο. Επαιξα εξαιρετικό τένις. Το σερβίς μου ήταν πράγματι εξαιρετικό, αλλά είχα ένα πρόβλημα με τις επιστροφές μου. Πρέπει να πιστεύεις ότι μπορείς να νικήσεις σε έναν συγκεκριμένο αγώνα, όπως ήταν αυτός, και εγώ το πίστευα».

Ο Κύργιος γεννήθηκε στην Καμπέρα, ο πατέρας του Γιώργος κατάγεται από ένα ορεινό χωριό του Νομού Ιωαννίνων και η μητέρα του, Νορλάιλα, έχει γεννηθεί στην Ινδονησία. «Δεν έχω καταφέρει έως τώρα να έρθω στην Ελλάδα» είχε πει πριν από μερικούς μήνες στα «ΝΕΑ». «Οσον αφορά τη γλώσσα καταλαβαίνω μόνο ορισμένες φράσεις».

Στο Οπεν της Αυστραλίας, τον περασμένο Ιανουάριο, ο αυστραλιανός Τύπος τον είχε χαρακτηρίσει «μαχητή» και τον παρομοίασε με τον Μελ Γκίμπσον στην ταινία «Braveheart».