Εκκληση στους καταναλωτές να αποφεύγουν τα ασανσέρ και να περιορίσουν από την Πέμπτη στο ελάχιστο δυνατό τη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης (δηλαδή από 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, και από τις 8 έως τις 10 το βράδυ) απευθύνει ο διαχειριστής του ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), ενόψει της έναρξης – από τα μεσάνυχτα – των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Οπως όλα δείχνουν, ταλαιπωρία περιμένει τους καταναλωτές, καθώς και επισήμως ο αρμόδιος διαχειριστής του δικτύου διανομής ανακοίνωσε ότι οι προαναγγελθείσες απεργίες της ΓΕΝΟΠ, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα, μπορεί να τον αναγκάσουν να προχωρήσει σε προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτρισμού, λόγω πιθανής μείωσης του διαθέσιμου φορτίου της χώρας.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, όπου και εξετάστηκαν τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα

Οι διακοπές θα πραγματοποιηθούν εφόσον καταστούν αναγκαίες προκειμένου να μην πληγεί η ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρισμού πανελλαδικά, και η διάρκειά τους θα καθορισθεί για την ηπειρωτική χώρα από τον ίδιο το διαχειριστή, προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος, και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός μπλακ άουτ.

Προγραμματισμένες διακοπές θα έχουμε και στα νησιά που δεν είναι διασυνδεδεμένα, εφόσον υπάρξει μείωση της διαθέσιμης ισχύος των εκεί μονάδων της ΔΕΗ, προκειμένου να μη βυθιστούν σε μπλακ άουτ.

Το τίμημα των διακοπών θα επιμερισθεί στο σύνολο των καταναλωτών, δηλαδή θα είναι κυλιόμενες ανά περιοχή, προκειμένου να μην πληγούν μονομερώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, με εξαίρεση κρίσιμες εγκαταστάσεις όπως νοσοκομεία, σχολεία, γηροκομεία, κ.λπ.

Το ενδεικτικό πρόγραμμα των διακοπών ανά περιοχή θα ανακοινώνεται σε τακτικά διαστήματα από τον ΔΕΔΔΗΕ, εφόσον προκύψει η ανάγκη εφαρμογής τους.

Τα πάντα θα κριθούν από την ένταση της απεργίας, τον αριθμό των μονάδων της ΔΕΗ που δεν θα λειτουργήσουν, και το ύψος του φορτίου που θα έχει στη διάθεσή του ο διαχειριστής του συστήματος.

Προσοχή σε ασανσέρ, ηλεκτρικές συσκευές

Στην ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές να αποφεύγουν τη χρήση ασανσέρ καθ’ όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους.

Παράλληλα, συμβουλεύει τους καταναλωτές ότι καλό είναι κατά τις ώρες περικοπής του ρεύματος, να έχουν αποσυνδέσει τις ηλεκτρικές τους συσκευές, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν ζημιές που είναι πολύ πιθανές όταν επανέρχεται το ρεύμα (υπέρταση).

Επισημαίνει επίσης ότι οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να θεωρήσουν ανενεργές τις ηλεκτρικές τους συσκευές λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης στην περίπτωση που αυτές είναι συνδεδεμένες με την ηλεκτρική τους εγκατάσταση, καθώς η επαναφορά του ρεύματος μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος περικοπών.

Οσο για τα άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, ο ΔΕΔΔΗΕ συνιστά να επισκεφθούν άμεσα το πλησιέστερο στην περιοχή τους νοσοκομείο, διαφορετικά να επικοινωνήσουν με το κέντρο βλαβών στην περιοχή τους, στα τηλέφωνα που αναγράφονται στο λογαριασμό της ΔΕΗ.​