«Φανταζόμαστε ήδη τον εξευτελισμό του πρώην προέδρου και μέσω αυτού της Δημοκρατίας. Τα κορδόνια των παπουτσιών και τη ζώνη του παντελονιού που πρέπει να αφαιρέσει. Την ιατρική εξέταση. Το λιτό γεύμα που σερβίρεται την ώρα του φαγητού. Ενδεχομένως και τη σωματική έρευνα… Το να έχεις υπάρξει ο πρώτος μεταξύ των Γάλλων και να σε αντιμετωπίζουν όπως τον τελευταίο ύποπτο πορτοφολά…». Εικόνες όπως αυτή που κατέγραψε στο «Νουβέλ Ομπζερβατέρ» ο Μπρινό Ροζέρ-Πετί ενέπνευσε χθες στους Γάλλους η είδηση που έπεσε σαν βόμβα, στερώντας από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου λίγη από τη δημοσιότητα που της άξιζε για την πρόκρισή της στους 8 του Μουντιάλ: ο Νικολά Σαρκοζί τέθηκε προσωρινά υπό κράτηση. Πρώτη φορά στην Ιστορία της Γαλλίας, ένας πρώην πρόεδρος κρίθηκε προφυλακιστέος, τουλάχιστον για 24 ώρες, ενδεχομένως και για 48 ώρες, μέχρις ότου αποφασίσουν οι ανακριτές αν θα αφεθεί ελεύθερος, αν θα χαρακτηριστεί απλός ή συνεπικουρούμενος από δικηγόρο μάρτυρας, ή αν θα του απαγγελθούν κατηγορίες. Και πρόκειται για έναν πρώην πρόεδρο που ονειρευόταν να επανέλθει ως σωτήρας στο προσκήνιο, να διεκδικήσει εκ νέου τον Νοέμβριο την ηγεσία της διαλυμένης Δεξιάς και το 2017 την προεδρία της Γαλλίας.

Μόλις προ ημερών ο Σαρκοζί είχε επαναλάβει ότι «το σκέπτεται». Την Κυριακή μία πρώην στενή συνεργάτις του, η Ρασιντά Ντατί, τον είχε καλέσει να επιστρέψει «το δυνατόν πιο γρήγορα». Οπως επισήμανε όμως, πάντα ποιητικά, ο Ροζέρ-Πετί, «το γνωρίζαμε από το 2012 ότι το παρελθόν του Νικολά Σαρκοζί μπορούσε ανά πάσα στιγμή να προλάβει το μέλλον του». Σε έξι δικαστικές υποθέσεις εμπλέκεται. Μία από αυτές τον «πρόλαβε» χθες, οδηγώντας τον στις 8 το πρωί για κατάθεση στην έδρα της αστυνομικής υπηρεσίας δίωξης της διαφθοράς στη Ναντέρ. Η είδηση της προσωρινής κράτησής του, με την υποψία της «αθέμιτης άσκησης επιρροής» και της «παραβίασης της μυστικότητας του ανακριτικού έργου», διέρρευσε λίγο αργότερα.

Στην αφετηρία βρίσκεται η παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του Νικολά Σαρκοζί καθώς και του δικηγόρου του Τιερί Ερζόγκ, την οποία διέταξαν τον Σεπτέμβριο του 2013 οι γάλλοι ανακριτές στο πλαίσιο της έρευνας περί παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκό το 2007 από τον Μουαμάρ Καντάφι. Στην πορεία, αρχές του 2014, οι υποκλοπές αποκάλυψαν πως το ντουέτο είχε (τουλάχιστον) έναν καλό φίλο στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, τον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, από τον οποίο εκμαίευαν πληροφορίες για την πορεία άλλων δικαστικών εκκρεμοτήτων του Σαρκοζί σε αντάλλαγμα με την υπόσχεση ενός ξεκούραστου πόστου στο Μονακό. Αποκαλύφθηκε επίσης πως ο πρώην πρόεδρος γνώριζε ότι παρακολουθούνταν∙ και είχε αγοράσει δεύτερο κινητό, με το όνομα Πολ Μπισμούτ, μέσω του οποίου χλεύαζε ασύστολα, μαζί με τον Ερζόγκ, τη Δικαιοσύνη.

Οι γάλλοι ανακριτές θέλουν μεταξύ των άλλων να ανακαλύψουν πόθεν προήλθαν οι διαρροές, ποια υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, στη δικαιοσύνη, την αστυνομία ή αλλού, στηρίζουν τον πρώην πρόεδρο παρανόμως. Κάποια στελέχη της Δεξιάς, ή μάλλον της «Σαρκοζίας», έσπευσαν χθες να μιλήσουν για πολιτικά υποκινούμενη, από τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές, συνωμοσία. Δεν ήταν όμως πολλοί. Οπως επισήμαινε η «Μοντ», οι λοιποί δεξιοί μνηστήρες του Ελιζέ, όπως ο Αλέν Ζιπέ ή ο Φρανσουά Φιγιόν, ελπίζουν να προλάβει η Δικαιοσύνη τον Σαρκό ώστε να μην μπορέσει ο αγαπημένος της βάσης του UMP να διεκδικήσει εκ νέου το προεδρικό αξίωμα. Στο μεταξύ όμως, μία κυρία χαμογελάει πλατύτερα από όλους στη Γαλλία. Και το όνομα αυτής, Μαρίν Λεπέν.

Δικαστές στο κελί

Υπό κράτηση είχαν τεθεί ήδη από το πρωί της Δευτέρας στη Ναντέρ τόσο ο δικηγόρος του Σαρκοζί Τιερί Ερζόγκ και ο δικαστής του Ακυρωτικού Δικαστηρίου Ζιλμπέρ Αζιμπέρ όσο και ένας συνάδελφος του τελευταίου, ο Πατρίκ Σασούστ.