Πολλά και διάφορα περιέχει η σεζόν εν μέσω κρίσης και εκδοτικής αναδίπλωσης. Οι επανεκδόσεις κλασικών και ημικλασικών έργων δίνουν τον τόνο, ενώ δεν λείπουν και οι ευχάριστες εκπλήξεις από λιγότερο γνωστούς συγγραφείς. Ιδού μια επίμοχθη επιλογή με την πεποίθηση πως όσοι διαλέγουν βιβλία για το καλοκαίρι επενδύουν πρωτίστως στα πρωτοβρόχια, όταν ο λυτρωτικός ρόλος της λογοτεχνίας αποδεικνύεται περισσότερο κατεπείγων.

Ανεμοδαρμένα ύψη

Emily Bronte

Μτφ. Βασιλική Κοκκίνου

Εκδ. Μίνωας

Νέα έκδοση του πολυμεταφρασμένου κλασικού έργου, που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1847, έναν χρόνο πριν από τον θάνατο της Εμιλι Μπροντέ, στα τριάντα της. Η δράση είναι πολυσθενής και ενίοτε βίαια. Η ολοκληρωμένη σύνθετη δομή, οι εξαίρετες περιγραφές της αγγλικής υπαίθρου και η ποιητική μεγαλοσύνη του οράματος της συγγραφέως συνδυάζονται έτσι ώστε το βιβλίο να αποκτήσει το βάθος και την απλότητα της αρχαίας τραγωδίας. Εχει γοητεύσει εκατομμύρια αναγνώστες, έχει διεγείρει την επινοητικότητα χιλιάδων κριτικών και ερευνητών. Ηταν και παραμένει ακόμη το δημοφιλέστερο έργο της αγγλικής λογοτεχνίας και στην ιστορία των περί αυτό αναφορών και συζητήσεων αποτυπώνεται η εξέλιξη της κριτικής σκέψης των νεότερων χρόνων. Σελ. 495, τιμή: 15 ευρώ

Ιστορίες

του Καντέρμπερυ

Geoffrey Chaucer

Μτφ. – εισαγωγή

Δημοσθένης Κορδοπάτης

Εκδ. Μελάνι

Για πρώτη φορά κυκλοφορεί ολοκληρωμένο στη γλώσσα μας το ιδρυτικό, τρόπον τινά, βιβλίο της αγγλικής γλώσσας –μια αποθέωση της προφορικής ιστορίας. Ο Τζέφρυ Τσώσερ (1340-1400), διπλωμάτης και πολυταξιδεμένος, χρησιμοποιεί ως μυθοπλαστικό όχημα τις ιστορίες που αφηγούνται τριάντα ετερόκλητοι προσκυνητές που κάνουν το μακρύ για την εποχή ταξίδι από το Λονδίνο στο Καντέρμπερυ. Στο συμβολικό αυτό «οδοιπορικό προς τη φώτιση» ασκείται κατεδαφιστική κριτική στους εκκλησιαστικούς θεσμούς και αποκαλύπτεται ένας χονδροειδής στα σύγχρονα μάτια ερωτισμός. Αξιομνημόνευτη έκδοση.

Σελ. 479, τιμή: 18 ευρώ

Αναζητώντας

τον χαμένο χρόνο

– Η Αλμπερτίν αγνoούμενη

Marcel Proust

Μτφ. – επίμετρο Παναγιώτης Πούλος

Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Εκτη ενότητα του μεγάλου έργου σε εξαιρετική μετάφραση του Παν. Πούλου και ολοκλήρωση του λεγόμενου «μυθιστορήματος της Αλμπερτίν» που είδε το φως τρία χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα. Διαβάζεται και αυτόνομα από όσους (και είναι ευνοήτως πολλοί) δεν τα καταφέρνουν με τον προύστειο λόγο. Βοηθούν προς τούτο το επίμετρο και η περίληψη στο τέλος. Οπου σημασία δεν έχουν τόσο τα δρώμενα όσο η διαδικασία πρόσληψης και επεξεργασίας τους. Το κατά τη γνώμη μου διαφοροποιό στοιχείο του συγκεκριμένου βιβλίου είναι η έξοχη επεξεργασία των εννοιών της ζηλοτυπίας και κυρίως της λήθης. Δεν ενδείκνυται για παραλίες.

Σελ. 295, τιμή: 18 ευρώ

Εγκληματίας για τη χαμένη του τιμή και άλλα διηγήματα

Friedrich Schiller

Εισαγωγή – μεταφραστική επιμέλεια Αναστασία Αντωνοπούλου

Εκδ. Πάπυρος

Ευκαιρία να ανακαλύψουμε μια εν πολλοίς άγνωστη πτυχή του ποιητή, δραματουργού και φιλοσόφου Σίλλερ, τη διηγηματογραφία του. Εκπρόσωπος μαζί με τον Γκαίτε του γερμανικού κλασικισμού, πεπεισμένος ότι η λογοτεχνία οφείλει να είναι κοινωνικά αποτελεσματική και αντλώντας έμπνευση από πραγματικές ιστορίες, ο Σίλλερ μάς δίνει εδώ ποικίλα δείγματα γραφής παίζοντας με τα όρια της αυτονομίας του ανθρώπου και τις δυνατότητες ενός συνειδητά αξιοπρεπούς βίου. Κατατοπιστικότατη η εισαγωγή της Α. Αντωνοπούλου. Σελ. 160, τιμή: 10 ευρώ

Μια ζωή ψαρεύοντας

Ota Pavel

Μτφ. Κώστας Τσίβος

Εκδ. Ικαρος

Τρυφερές ιστορίες εν είδει αυτοβιογραφικών αναμνήσεων από τη ζωή του ταλαντούχου Τσεχοεβραίου που μας άφησε το 1973 σε ηλικία μόλις 43 ετών. Ο Πάβελ αφηγείται με χιούμορ και ευαισθησία τα παιδικά του χρόνια εν μέσω ψαρέματος στα ποτάμια και τις λίμνες της πατρίδας του, οικογενειακών εκδρομών και μεγαλομανίας του πατέρα του. Μέχρι ο πόλεμος να φέρει την καταστροφή και να καταστήσει το ψάρεμα όχι απλώς αναψυχή αλλά προϋπόθεση επιβίωσης. Νοσταλγικά αφηγήματα για μια εποχή κατά την οποία η φαινομενική αθωότητα (και παρθενικότητα) των πέραν του «παραπετάσματος» κοινωνιών υποσχόταν μια ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία και την ελευθερία.

Σελ. 147, τιμή: 13,50 ευρώ

Ζαν Μπαρουά

Roger-Martin du Gard

Μτφ. Κωστής Σωχωρίτης

Προλεγόμενα Αλμπέρ Καμύ

Εκδ. Πόλις

Συγγραφέας του περίφημου μυθιστορηματικού κύκλου Οι Τιμπώ (Εστία), ο νομπελίστας Ντυ Γκαρ (1881-1958) αφομοίωσε πλήρως τα διδάγματα της ρεαλιστικής αφήγησης του 19ου αιώνα για να δώσει μοντερνιστικές λύσεις μέσα από το ογκώδες έργο του. Εδώ, λίγο προ του ξεσπάσματος του Μεγάλου Πολέμου, πραγματεύεται τις απολήξεις της Υπόθεσης Ντρέιφους, ποικίλα ηθικά ζητήματα και τα υπαρξιακά αδιέξοδα που ταλανίζουν πρωτίστως τη νεότητα αξιοποιώντας τις δυνατότητες των θεατρικών διαλόγων και την ελευθερία που παρέχει η μεγάλη μυθιστορηματικά φόρμα. Η σύγκρουση θετικιστικών αξιών και θρησκευτικής παράδοσης διαπερνά το βιβλίο. «Οφείλουμε να φθάσουμε στην ευτυχία χωρίς να μας πλανέψει τίποτα» λέει ενδεικτικά ο ήρωας.

Σελ. 493, τιμή: 20 ευρώ

Τα αδέλφια Τάννερ

Robert Walser

Μτφ. Βασίλης Πατέρας

Εκδ. Ροές

Μυθιστόρημα μαθητείας και ενηλικίωσης, το πρώιμο αυτό έργο τού για δεκαετίες ξεχασμένου σε ψυχιατρικά ιδρύματα Ελβετού έχει τη θέση του στη λογοτεχνική ιστορία του πρώιμου εικοστού αιώνα. Στην παράδοση του πικαρέσκ, ο εικοσάχρονος ήρωας –λογοτεχνική περσόνα του συγγραφέα –αλλάζει τόπους κατοικίας και δουλειές σε αναζήτηση της ευτυχίας και σε επίδειξη του ανεξάρτητου πνεύματός του. Τριγυρίζει εδώ κι εκεί ανέμελος μην επιτυγχάνοντας παρά, όπως σχολίασε διαβάζοντάς τον ο Κάφκα, την ευχαρίστηση του αναγνώστη. Και προσθέτει: «…είχε μια πολύ άσχημη σταδιοδρομία, αλλά μόνο μια άσχημη σταδιοδρομία προσφέρει φως στον κόσμο».

Σελ. 336, τιμή: 18,11 ευρώ

Εκεί όπου ανθίζουν οι υάκινθοι

Jhumpa Lahiri

Μτφ. Σταυρούλα Αργυροπούλου

Εκδ. Μεταίχμιο

Η Ινδοαμερικανίδα Τζούμπα Λαχίρι (που τιμήθηκε με το Πούλιτζερ και το Πεν – Χέμινγουεϊ για τη συλλογή διηγημάτων της Διερμηνέας ασθενειών) στοΕκεί όπου ανθίζουν οι υάκινθοιαποτολμά κάτι φιλόδοξο: να πειραματιστεί με τη φόρμα γράφοντας μια ινδική μεταμοντέρνα οικογενειακή σάγκα με επικές προδιαγραφές, που δεν διαθέτει ωστόσο τίποτα το επικό. Παρακολουθούμε τον εσώκλειστο κόσμο μιας οικογένειας από την Καλκούτα και ταυτόχρονα τις πολιτικές μεταβολές και το παρασκήνιο που επηρέασαν τη ζωή των μελών της. Μολονότικάποτε το πολιτισμικό χάσμα αρχίζει να γεφυρώνεται, τα τραύματα του βίαιου ξεριζωμού παραμένουν ορατά και στις επόμενες γενιές. Σελ. 501, τιμή: 17,70 ευρώ

Η τριλογία

της Νέας Υόρκης

Paul Auster

Μτφ. Σταυρούλα Αργυροπούλου

Εκδ. Μεταίχμιο

Επανέκδοση του βιβλίου που έκανε διάσημο τον Οστερ. Ο μύθος λέει ότι το πρώτο μέρος της τριλογίας, η Γυάλινη πόλη, απορρίφθηκε από 17 εκδότες πριν ευτυχήσει να φθάσει ώς το κοινό. Διακειμενικότητα και παιχνίδια ταυτότητας, μυστήριο και νουάρ συντήκονται για να δώσουν ως πρωταγωνιστή τη σύγχρονη μητρόπολη. Αλλά αν οι νουάρ ιστορίες θέτουν ερωτήματα που εν τέλει βρίσκουν απάντηση και στη θέση του άγνωστου Χ μπαίνει ένα πρόσωπο, στην οστερική εκδοχή του οι συνήθεις ερωτήσεις δεν επιδέχονται απάντηση και ενίοτε δεν τίθενται καν. Εδώ το μεγάλο μυστήριο είναι η ίδια η ύπαρξη. Η Νέα Υόρκη είναι ταυτόχρονα απεικόνιση της πραγματικότητας, σκηνικό, μια ρευστή πόλη για φευγαλέους ανθρώπους που αλληλοπαρακολουθούνται από αντικριστά παράθυρα. Ενα ενδιαίτημα επάλληλων αντικατοπτρισμών. Σελ. 448, τιμή: 16,60 ευρώ

Φάλκονερ

John Cheever

Mτφ. Ιλάειρα Διονυσοπούλου

Εκδ. Καστανιώτη

Μόλις πέρυσι πρωτομεταφράστηκε στα ελληνικά η περίφημη συλλογή διηγημάτων Ο κολυμβητής και άλλες ιστορίες του μετρ των διαψεύσεων της προαστιακής ζωής. Εδώ έχουμε το τέταρτο και τελευταίο μυθιστόρημά του που δημοσιεύθηκε πέντε χρόνια προ του θανάτου του το 1982 και όπου ένας ηρωινομανής πανεπιστημιακός φυλακίζεται για τον φόνο του αδελφού του. Η διαλεκτική σωφρονισμού – ελευθερίας του πνεύματος διατρέχει το βιβλίο καθώς το αίτημα περιφρούρησης της ανθρωπιάς εν μέσω της βαρβαρότητας μοιάζει ανέφικτο.

Σελ. 207, τιμή: 12,80

Ρετροσπεκτίβα

Abraham Yehoshua

Μτφ. Μάγκυ Κοέν

Εκδ. Πόλις

Ο καλός ισραηλινός συγγραφέας επανέρχεται με ένα ογκώδες βιβλίο που διασχίζει το ναρκοθετημένο τοπίο του τελευταίου μισού αιώνα. Τέχνη και ζωή, πολιτική και ελευθερία, ταυτότητα και κοσμοπολιτισμός, μνήμη και αλήθεια είναι μερικά από τα ζεύγη που πραγματεύεται με γραφή μακρόσυρτη αλλά δημιουργικά ερεθιστική. Οπου ένας παλαίμαχος σκηνοθέτης με αφορμή ένα αφιέρωμα στο έργο του, ταξιδεύει στον ιερό τόπο του Σαντιάγο της Κομποστέλα για ν’ αναδιαπραγματευθεί ενοχικά το παρελθόν του και να λυτρωθεί μέσω της διαπίστωσης πως η ανθρώπινη περιπέτεια συνεχίζεται.

Σελ. 575, τιμή: 20 ευρώ

Η γιορτή

της ασημαντότητας

Milan Kundera

Μτφ. Γιάννης Η. Χάρης

Εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Ενα μικρό, απατηλά ανάλαφρο βιβλίο που συνοψίζει την προβληματική και τις αισθητικές παραδοχές του αυτοεξορισμένου στο Παρίσι Τσέχου. Δεκατρία χρόνια μετά το τελευταίο μυθοπλαστικό του έργο, ο 85χρονος πλέον Μίλαν Κούντερα επανέρχεται με μια νουβέλα αντιπροσωπευτική του έργου του: μεταμοντερνισμός, πολιτική παρωδία, αναγωγή τού ευτελούς σε καίριο, φιλοσοφική προσέγγιση της καθημερινότητας, απάρνηση του όποιου κοσμοειδώλου. Τίποτα δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα, μας λέει, παρά μόνο πλάκες. Ακόμη και ο Στάλιν μάς δούλευε ψιλό γαζί. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί κανείς με τον αγνωστικισμό του για να τον διαβάσει για άλλη μια φορά ευχάριστα. Σελ. 148, τιμή: 14 ευρώ

Ακριβή μου ζωή

Alice Munro

Μτφ. Σοφία Σκουλικάρη

Εκδ. Μεταίχμιο

Αλλη μια συλλογή διηγημάτων της 83χρονης νικήτριας του περσινού Νομπέλ, πιθανότατα κατά δήλωσή της η τελευταία. Κάθε μεσαίου μεγέθους ιστορία τής Μονρό ενέχει το υλικό ολόκληρου μυθιστορήματος, ταυτόχρονα όμως το σύνολο του έργου της σου δίνει την αίσθηση της τοιχογραφίας. Οι εντάσεις μεταξύ πόλης και υπαίθρου, ανεξαρτητοποίησης και κοινωνικών υποχρεώσεων, σεξουαλικότητας και ταμπού, απελευθέρωσης και ηθικού χρέους δίνονται με μια φρεσκάδα που μας υποχρεώνει να δούμε με μια διαρκώς ανανεούμενη ματιά τις ζωές των άλλων, αν όχι και τη δική μας, μετατρέποντας το άγνωστο σε οικείο. Αξιοδιάβαστη.

Σελ. 328, τιμή: 15,50 ευρώ

Η διαθήκη της Μαρίας

Colm Toibin

Μτφ. – επίμετρο Αθηνά Δημητριάδου

Εκδ. Ικαρος

Το Ευαγγέλιο κατά τη Μαρία. Ο πολιτικοποιημένος ιρλανδός συγγραφέας αποτολμά να καταστήσει αφηγήτρια τη μητέρα του Χριστού, δίνοντας προτεραιότητα στη γυναικεία ματιά και την έννοια της μητρότητας. Οι μαθητές παρουσιάζονται ως περιθωριακοί και άκληροι ενώ οι ευαγγελιστές αδράχνουν την ευκαιρία τους για τη δόξα και την υστεροφημία. Τολμηρό αφήγημα που εκκοσμικεύει τον ιδρυτικό μύθο της νέας οικουμενικής θρησκείας μέσω θραυσμάτων μνήμης της αφηγήτριας. Προσωπικά θα το ήθελα αναλυτικότερο.

Σελ. 117, τιμή: 12 ευρώ

Skagboys

Irvine Welsh

Μτφ. Θάνος Καραγιαννόπουλος

Εκδ. Οξύ

Το παίρνεις ή το αφήνεις. Αλλά αν το πάρεις, δεν το αφήνεις. Καταιγιστικός για άλλη μια φορά, ο συγγραφέας μεταξύ άλλων του Trainspotting πάει πίσω στη δεκαετία του ’80 για να τα βάλει με τον νεοφιλελευθερισμό και τη Θάτσερ, στην οποία αποδίδει τη ρήση «αυτό που λέμε κοινωνία δεν υπάρχει». Υποκουλτούρα και ναρκωτικά δίπλα στο λαμπερό όνειρο της ματαιοδοξίας. Αιχμηρό πνεύμα, πικρό χιούμορ, λούμπεν ποιητικότητα και τραχύτητα, ένα βίαιο δαρβινικό Σύμπαν που, μεταξύ μας, μάλλον τη Θάτσερ δικαιώνει παρά τον όποιο θρηνούντα κριτικό της εποχής. Σε κάθε περίπτωση διαβάζεται με κομμένη την ανάσα. Σελ. 551, τιμή: 17 ευρώ

Αμερικανική σκουριά

Philipp Meyer

Μτφ. Κωνσταντίνος Ματσούκας

Εκδ. Καστανιώτη

Με μόλις δύο μυθιστορήματα στο ενεργητικό του, ο Μάγερ επέπλευσε στην αχανή αμερικανική αγορά ως ανανεωτής της «αφήγησης της μικρής πόλης», κάτι σαν, ας πούμε, τον Ρίτσαρντ Ρούσσο ή τον Ράσσελ Μπανκς. Εδώ ενεργοποιεί τον περίγυρο της παραδοσιακής εργατικής τάξης που βλέπει το αμερικανικό όνειρο να μην την περιλαμβάνει πια. Η αποβιομηχάνιση, η ανεργία και η έλλειψη προοπτικών για τους νέους θα αγγίξουν και τις δικές μας ευαίσθητες χορδές ενώ η δόμηση των δύο κεντρικών χαρακτήρων εξυπηρετεί μια ρεαλιστική πλοκή. Η διαρκής μετατόπιση του αφηγηματικού φακού τα καταφέρνει ώστε να παρακαμφθούν ο μελοδραματισμός και ο απλοϊκός ιδεαλισμός, ενώ η φυγή των ηρώων έχει κάτι από Κέρουακ. Σελ. 455, τιμή: 19,20 ευρώ

Η καρδερίνα

Donna Tartt

Μτφ. Χριστιάννα Σακελλαροπούλου

Εκδ. Λιβάνη

Το πολυαναμενόμενο (επί έντεκα ολόκληρα χρόνια) και πολυδιαφημισμένο ογκώδες μυθιστόρημα της Ταρτ που απέσπασε το Πούλιτζερ μυθοπλασίας. Πρωτοπρόσωπη αναδρομική αφήγηση για την ιστορία ενός δεκατριάχρονου που χάνει την πολυαγαπημένη μητέρα του κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής τους στο Μητροπολιτικό Μουσείο, σε τρομοκρατική επίθεση. Ο ίδιος θα επιβιώσει του μετατραυματικού του στρες έχοντας ως εμμονή του τον περίφημο πίνακα «Η καρδερίνα» του Φλαμανδού Κάρελ Φαμπρίσιους. Αργότερα θα συμβούν πολλά και καταιγιστικά που δεν θα σας αφήσουν να πλήξετε, οδηγώντας σε διερωτήσεις για τη σύγκρουση μοίρας – ελεύθερης βούλησης και για τον ρόλο της τέχνης στην προσωπική μας σωτηρία.

Σελ. 992, τιμή: 19,90 ευρώ

Γράμματα στην Οφέλια

Fernando Pessoa

Μτφ. – πρόλογος Μαρία Παπαδήμα

Εκδ. Gutenberg

Η Οφέλια Κεϊρός, μοναδικός έρωτας στη ζωή του φαινομένου της λογοτεχνίας που λέγεται Φερνάντο Πεσσόα, ερωτευμένη και με τον ίδιο και με τα ετερώνυμά του, συμμετείχε κατά κάποιον τρόπο στη δημιουργία του μέσω των μεταξύ τους επιστολών που παρακολουθούν το κυρίως έργο. Οι εκδόσεις Gutenberg έβγαλαν πρόσφατα τέσσερις προσεγμένες νέες εκδόσεις βιβλίων του Πεσσόα (Τα ποιήματα του Αλβαρο ντε Κάμπος, Ηρόστρατος, Ενα πολύ πρωτότυπο δείπνο, Γράμματα στην Οφέλια) με προλόγους, επίμετρα, καλές μεταφράσεις που ανανεώνουν το ενδιαφέρον για τον αναμορφωτή της λογοτεχνίας των αρχών του 20ού αι., του οποίου το έργο, στο μεγαλύτερο μέρος του, δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατό του. Σελ. 280, τιμή: 14 ευρώ