Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα πήρε θέση και υπερασπίστηκε το μεγάλο αστέρι του ποδοσφαίρου της χώρας του, τον Λουίς Σουάρες, ο οποίος δέχεται σφοδρές επικρίσεις για την ενέργειά του να δαγκώσει αντίπαλο ποδοσφαιριστή σε αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

«Εμείς δεν τον επιλέξαμε διότι είναι ένας καλός φιλόσοφος, ή ένας μηχανικός, ή επειδή έχει καλούς τρόπους αλλά διότι είναι ένας σπουδαίος παίκτης», δήλωσε ο Μουχίκα απηχώντας την άκρως προστατευτική στάση που υπάρχει στην Ουρουγουάη για τον λαμπρό αλλά με πολλές πτυχές επιθετικότητας ποδοσφαιριστή. Πολλοί ουρουγουανοί πιστεύουν ότι ο διεθνής σάλος κατά του Σουάρες είναι άνευ προηγουμένου και κυρίως καθαρά υποκριτικός.

«Εγώ δεν είδα κάποιο δάγκωμα, αλλά είδα να δίνουν μεταξύ τους πολλές κλωτσιές και χτυπήματα κάτι που μπορεί να συμβεί» δήλωσε ο Μουχίκα στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ο ουρουγουανός επιθετικός είναι ένας «σπουδαίος παίκτης». «Στο ποδόσφαιρο διδάχτηκα ότι υπακούμε σε αυτά που λέει ο διαιτητής», δήλωσε ο Μουχίκα.«Αν αρχίσουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις στο ποδόσφαιρο με βάση το τι λέει η τηλεόραση, τότε θα υπάρχουν φορτία ποινών» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ουρουγουάης.

Εκνευρίστηκε ο Λουγκάνο με άγγλο δημοσιογράφο

Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας της Ουρουγουάης Ντιέγκο Λουγκάνο, σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Νατάλ της Βραζιλίας μετά από την προπόνηση της ομάδας, ήταν εξίσου προστατευτικός με τον Σουάρες αντιμετωπίζοντας ερωτήσεις άγγλου δημοσιογράφου. «Είναι σαφές ότι ο θρίαμβος της Ουρουγουάης δεν σας κάνει ευτυχισμένο, είναι προφανές στο πρόσωπό σας», είπε ο Λουγκάνο. «Καταλαβαίνω ότι η φιγούρα του Σουάρες πουλάει γιατί είναι πολύ χαρισματικός … Είμαι ήρεμος γιατί ξέρω ότι ο Λουίς θα βρει τον εαυτό του και θα έχει επιτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Γι ‘αυτό οι άνθρωποι φοβούνται. Είναι δικαίωμα τους να φοβούνται» προσέθεσε ο Λουγκάνο.

Ο Σουάρες ένας από τους καλύτερους επιθετικούς ποδοσφαιριστές στον κόσμο του οποίου η ομάδα βρίσκεται στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αναμένει την απόφαση της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της FIFA για το περιστατικό της Τρίτης όταν η τηλεόραση έδειξε πλάνα στα οποία ο ουρουγουανός ποδοσφαιριστής φαίνεται να δαγκώνει στον ώμο τον ιταλό αμυντικό Τζιόρτζιο Κελίνι.

Ο παίκτης της Λίβερπουλ έχει τιμωρηθεί δύο φορές στο παρελθόν για δάγκωμα σε ποδοσφαιρικό του αντίπαλο αλλά και για ρατσισμό.