Την ώρα που ο Κέβιν Σπέισι απεκδυόταν τον ρόλο του πιο μακιαβελικού αντιπροέδρου (και οσονούπω προέδρου) των Ηνωμένων Πολιτειών στην τηλεοπτική σειρά «House of Cards» του Ντέιβιντ Φίντσερ –μεγάλη επιτυχία του ελληνικής καταγωγής Τεντ Σαράντος, αφεντικού στο δίκτυο Netflix –για να ενδυθεί τον ρόλο του θρυλικού δικηγόρου των αδυνάτων Κλάρενς Ντάροου, ο Σταμάτης Φασουλής άφηνε το φόρεμα της Αμπι Μπρούστερ στη μαύρη κωμωδία «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» για να ετοιμαστεί για τον ίδιο ρόλο.
Με δυο λόγια, η είδηση είναι ότι ο Σταμάτης Φασουλής, με τις ευλογίες –κατά κάποιον τρόπο –του Κέβιν Σπέισι, που ντύθηκε Ντάροου για να αποχαιρετήσει και ως θεατρώνης το θέατρο Old Vic του Λονδίνου, ετοιμάζεται να αξιοποιήσει το θέατρό του Δημήτρης Χορν, στην οδό Αμερικής, στη νέα θεατρική σεζόν με έναν ρόλο – σταθμό. Κατεβαίνοντας μάλιστα και στην πλατεία, ανάμεσα στο κοινό, ως συνήγορος υπεράσπισης όσων δεν μπορούν να την έχουν. Ως Κλάρενς Ντάροου, μια θρυλική προσωπικότητα για την αμερικανική Δικαιοσύνη που έδρασε –στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα –σε μια δύσκολη και σκληρή εποχή σαν τη δική μας και αναμείχθηκε ακόμη και στη «Δίκη των Πιθήκων», όπου στο εδώλιο κάθησε… η θεωρία του Δαρβίνου για την εξέλιξη (και έγινε ταινία το 1960 με τον Σπένσερ Τρέισι ως Ντάροου, τον οποίο ενσάρκωσε ο Χένρι Φόντα στο θέατρο και βιντεοσκόπησε την παράσταση το 1974).
Το έργο του Ντέιβιντ Γ. Ρίντελς «Ο δικηγόρος Ντάροου» (όπως θα είναι ο ελληνικός τίτλος), ένας καθηλωτικός μονόλογος που ερμηνεύει με μεγάλη επιτυχία στο Λονδίνο από τις 28 Μαΐου ο Κέβιν Σπέισι (όπως και στην τηλεταινία «Darrow» το 1991), βασίζεται στο μυθιστόρημα του Ιρβινγκ Σόου («Ο χορός των καταραμένων»). Τα δε σκηνικά ετοιμάζει ο Μανώλης Παντελιδάκης και το κοστούμι η Ντένη Βαχλιώτη.
«Πέρασα πολύ καλά με τον ρόλο μου στο “Αρσενικό και παλιά δαντέλα” φέτος. Αλλά επειδή φτάνω από το ένα άκρο στο άλλο, ήθελα κάτι εντελώς αντίθετο» λέει ο Σταμάτης Φασουλής. «Ημουν σε κάτι σαν νάρκη όταν είδα την παράσταση του Σπέισι. Συγκλονίστηκα. Είναι έργο που μιλάει για όλα αυτά που μιλάμε τώρα δίχως να είναι μπροσούρα και πανό. Εχω κουραστεί με τα έργα που έχουν τη διαμαρτυρία σημαία και όχι ουσία».
Οπως εξηγεί ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο Κλάρενς Ντάροου αναλάβανε τις δίκες όλων αυτών που δεν αναλάμβανε κανείς, των αδικημένων, των αστέγων, των απόρων. Δεν είναι τυχαίο ότι έγινε ήρωας για πάρα πολλές ταινίες, μυθιστορήματα, θεατρικά». «Παραστάθηκα σαν αδερφός στον φτωχό και τον αδύνατο, παραστάθηκα σαν αδερφός στους ανθρώπους του μόχθου» έλεγε ο αγνωστικιστής δικηγόρος που είχε επανειλημμένα προκαλέσει σάλο.

Οπως ο Σπέισι έχει μετατρέψει το Old Vic σε αμφιθέατρο, έτσι και ο Σταμάτης Φασουλής θα κατεβαίνει στην πλατεία: «Ο Ντάροου απευθύνεται στο κοινό, άλλοτε σαν να είναι οι ένορκοι, άλλοτε σαν να είναι ο δημόσιος κατήγορος και άλλοτε σαν να είναι ο πρόεδρος. Τα χιλιάδες πρόσωπα που παίζουν είναι αόρατα. Το θέμα στον ηθοποιό είναι να τα κάνει ορατά και μόνο από τον τρόπο που τους μιλάει».