Η πρώτη νόμιμη λέσχη μαριχουάνας ιδρύθηκε στην Ουρουγουάη μετά από τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας και της πώλησης του συγκεκριμένου ναρκωτικού βοτάνου στη χώρα.

Σύμφωνα με το σχετικό νόμο, η λέσχη μπορεί να έχει μέχρι 45 μέλη τα οποία δικαιούνται να καλλιεργούν έως 99 φυτά κάνναβης, δήλωσε την Τρίτη η επικεφαλής του συλλόγου Λάουρα Μπλάνκο στην εφημερίδα Ελ Παΐς. Το κόστος εγγραφής θα είναι 300 δολάρια και εγγυάται σε κάθε μέλος 40 γραμμάρια μαριχουάνας ανά μήνα.

Σύμφωνα με το νέο νόμο για τη μαριχουάνα που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, το ναρκωτικό μπορεί να αγοράζεται στα φαρμακεία από καταγεγραμμένους σε λέσχες καταναλωτές. Οι πωλήσεις στα φαρμακεία αναμένεται να ξεκινήσουν προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Στους κατοίκους της Ουρουγουάης επιτρέπεται να διαθέτουν έως και έξι φυτά κάνναβης. Το κάπνισμα μαριχουάνας σε δημόσιους χώρους ή στο χώρο εργασίας δεν επιτρέπεται όπως επίσης απαγορεύεται η χρήση από ανηλίκους και αλλοδαπούς. Επιπλέον, σε αυτούς που θα συλλαμβάνονται να οδηγούν υπό την επήρεια μαριχουάνας θα τους αφαιρείται η άδεια οδήγησης.

Η Ουρουγουάη είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την χρήση κάνναβης με στόχο τη μείωση των δραστηριοτήτων των καρτέλ ναρκωτικών. Η κατοχή κάνναβης για προσωπική κατανάλωση ήταν ήδη ανεκτή στην Ουρουγουάη ακόμη και πριν από την ψήφιση του νόμου. Παρόμοιοι κανόνες υπάρχουν στην Ολλανδία, όπου η χρήση μαριχουάνας είναι ανεκτή παρότι τεχνικά είναι παράνομη.

Επίσης, δύο πολιτείες των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον και το Κολοράντο, έχουν εγκρίνει νομικά την χορήγηση μαριχουάνας σε ενήλικες αν και η παραγωγή της εξακολουθεί να είναι παράνομη σύμφωνα με την αμερικανική ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από