«Το Κάιρο δεν θα παρέμβει στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», είπε ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ Σίσι, για την καταδίκη των δημοσιογράφων του Al Jazeera, που έχει προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή.

Η Αυστραλία ζήτησε να γίνουν κινήσεις για να απελευθερωθεί ο ένας από τους τρεις που προέρχεται από τη χώρα, ενώ ξένες κυβερνήσεις, οργανώσεις και δημοσιογράφοι κατακεραυνώνουν την απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου ως φίμωση της ελευθεροτυπίας.

Νωρίτερα, το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει τον αιγύπτιο πρέσβη για να υποβάλει διάβημα διαμαρτυρίας. Το Σίνδεϊ, δια του πρωθυπουργού της χώρας, κάλεσα ανοικτά τον πρόεδρο Σίσι να «αξιοποιήσει» το περιθώριο απονομής χάριτος.

Σε μία αναφορά που θεωρείται -και- έμμεση απάντηση, ο αιγύπτιος πρόεδρος ανέφερε την Τρίτη ότι «δεν παρεμβαίνουμε στη Δικαιοσύνη». Σε ομιλία του σε τελετή αποφοίτησης αξιωματικών της αιγυπτιακής στρατιωτικής ακαδημίας είπε ότι το δικαστικό σύστημα είναι ανεξάρτητο και απεύθυνε έκκληση να «μην σχολιάζονται ή να επικρίνονται οι δικαστικές αποφάσεις».

Το μεσημέρι της Τρίτης, εκατοντάδες δημοσιογράφοι συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο μπροστα από τα κεντρικά του BBC σε «διαμαρτυρία σιωπής».