Ο Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να ζητήσει από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να πραγματοποιήσουν μια «χωρίς προηγούμενο» ψηφοφορία για τον διορισμό του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Ο Κάμερον ελπίζει να αποφευχθεί ο διορισμός του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο, πάντως, ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν η Πολωνία και η Ισπανία, προστιθέμενες στον κατάλογο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών που τον υποστηρίζουν.

«Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει με σαφήνεια ότι, αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιδιώξει να προχωρήσει στον διορισμό του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τότε θα ζητήσει να διεξαχθεί ψηφοφορία για το θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ντέιβιντ Κάμερον.

Στη Βαρσοβία, ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η χώρα του θα υποστηρίξει τον Γιούνκερ για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, αν η υποψηφιότητά του τεθεί προς ψήφιση μεταξύ των ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Πολωνία και βρισκόταν δίπλα στον Τουσκ κατά τη συνέντευξη Τύπου, είπε πως και η Ισπανία θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Γιούνκερ.

Υπενθυμίζεται ότι την υποψηφιότητα Γιούνκερ στηρίζει ήδη η Γερμανία, ενώ την περασμένη εβδομάδα άναψε στο Παρίσι το πράσινο φως της στήριξής του από τους 10 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των Σοσιαλιστών.