Το Εργατικό Κόμμα της Βραζιλίας όρισε επισήμως την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ υποψήφια για την επανεκλογή της κατά τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, σε μία αναμέτρηση που θεωρείται ότι θα είναι η δυσκολότερη από την ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα το 2002.

Έστω και με μικρότερο προβάδισμα ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις την δείχνουν νικήτρια του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Η δημοτικότητα της Ρουσέφ βρίσκεται σε πτώση εξαιτίας του υψηλού κόστους διαβίωσης στη Βραζιλίας και της επιβράδυνσης της οικονομίας. Η πρόεδρος της Βραζιλίας αποδοκιμάσθηκε από το πλήθος κατά την τελετή έναρξης του Μουντιάλ την περασμένη εβδομάδα.

«Αντιμετωπίζουμε δυσαρέσκεια διότι η ποιότητα της ζωής βελτιώθηκε στη Βραζιλία και, όταν αυτό συμβαίνει σε μία χώρα, οι άνθρωποι ζητούν περισσότερα και ποιοτικές βελτιώσεις» είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο συνέδριο του κόμματος.

Το Εργατικό Κόμμα σχεδιάζει να βασίσει την προεκλογική του εκστρατεία στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της διανομής του εισοδήματος στη Βραζιλία κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οπότε 35 εκατομμύρια άνθρωποι ξεπέρασαν τα όρια της φτώχειας.

Ο κύριος αντίπαλος της Ντίλμα Ρουσέφ είναι ο Εσιο Νέβες του κεντρώου σχηματισμού Βραζιλιάνικη Σοσιαλδημοκρατία, ο οποίος παρουσιάζει μία πιο ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις πλατφόρμα με στόχο την επιστροφή των επενδύσεων και της ανάπτυξης στην οικονομία της χώρας.

«Θα είναι μία πολύ δύσκολη αναμέτρηση, αλλά το παιγνίδι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη» δήλωσε ο ιδρυτής του κυβερνώντος κόμματος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος επέρριψε στους εύπορους Βραζιλιάνους την πρόθεση για περικοπές των κοινωνικών προγραμμάτων και για τη διακυβέρνηση της χώρας επ΄ωφελεία του πλουσιότερου ενός τρίτου του πληθυσμού. Επέκρινε επίσης όσους απηύθυναν τα επονείδιστα κατά της Ρουσέφ συνθήματα στο στάδιο του Σάο Πάολο.

Η Ντίλμα Ρουσέφ είπε ότι δεν θα δειλιάσει απέναντι στις ύβρεις. «Θα μετατρέψουμε αυτές τις πέτρες σε τούβλα για να χτίσουμε χαμηλού κόστους στέγη» είπε.