Από το έγγραφο γίνεται σαφές ότι ΕΕ και ΗΠΑ συμπλέουν σε μεγάλο βαθμό. «ΤΑ ΝΕΑ» εντόπισαν δέκα σημεία κατά τα οποία Ευρωπαίοι και Αμερικανοί προτείνουν από κοινού το ίδιο κείμενο: ανάμεσα σε άλλα, οι παράγραφοι αυτές αφορούν τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και το Δημόσιο, την εμπορική παρουσία, το διασυνοριακό εμπόριο, τη διαχείριση πληροφοριών και την επίλυση διαφορών. Επίσης κάνουν την ίδια πρόταση όσον αφορά το «πάγωμα» (standstill –ακινησία) για μονοπώλια και αποκλειστικούς παρόχους υπηρεσιών: «Κάθε μέλος θα περιλάβει σε λίστα τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που έχουν μονοπωλιακά δικαιώματα και θα προσπαθήσουν να καταργήσουν ή να μειώσουν το πεδίο εφαρμογής τους». Αυτό αφορά και υπηρεσίες του Δημοσίου. Σύμφωνα με την αμερικανική οργάνωση Public Citizen, που παρακολουθεί τα θέματα των διεθνών συμφωνιών σε σχέση με τις υπηρεσίες και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, με το «πάγωμα» οι ΗΠΑ και οι λοιπές κυβερνήσεις δεσμεύονται να μην υλοποιούν αυτά που το Κογκρέσο, τα κοινοβουλευτικά όργανα και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν προσπαθήσει να κάνουν μετά το ξέσπασμα της κρίσης: «Να δημιουργήσουν δηλαδή νέους κανονισμούς που να ρυθμίζουν την λειτουργία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών».

ΥΠΕΡΜΑΧΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΟΙ. Οι υπέρμαχοι της TISA αναφέρουν ότι η τελευταία συμφωνία για το Εμπόριο των Υπηρεσιών, η επονομαζόμενη GATS, ολοκληρώθηκε το 1995 και θεωρείται σε πολλά σημεία ξεπερασμένη καθώς τα τελευταία 20 χρόνια η τεχνολογία και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό. Ομως η GATS αφορούσε όλα τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Η TISA γίνεται εκτός των πλαισίων του ΠΟΕ.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 2013 πραγματοποιήθηκε για την TISA δημόσια διαβούλευση με επαγγελματίες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους ενδιαφερομένους, όπως συνδικαλιστικές οργανώσεις δημοσίων υπαλλήλων. Οι υπέρμαχοι της νέας συμφωνίας κατέδειξαν τα μεγαλύτερα αγκάθια που υπάρχουν λόγω της πεπαλαιωμένης GATS: μέτρα διακριτικής μεταχείρισης υπέρ των εγχώριων εταιρειών όσον αφορά τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε μια σειρά χωρών, προβλήματα πρόσβασης στις εθνικές αγορές, στη συμμετοχή σε έργα του Δημοσίου, στη διαφάνεια των πληροφοριών για τις ρυθμίσεις του τομέα και πολλά ακόμα.

Από την αντίθετη πλευρά οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλοι ενδιαφερόμενοι, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν για τη διαβούλευση, «σε γενικές γραμμές εκφράζουν επιφυλακτικότητα ή και την άρνησή τους. Μερικοί είναι πολύ κριτικοί και απαιτούν τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, άλλοι έχουν πιο ευέλικτη προσέγγιση και κάνουν έκκληση για την ένταξη εγγυήσεων» στη συμφωνία. «Ολοι ζήτησαν υψηλότερο επίπεδο διαφάνειας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων» αναφέρεται στην έκθεση. Επιπλέον σημείωσαν ότι άπαξ και αρχίσει η διαδικασία της απελευθέρωσης, μέσω των ρητρών που επιβάλλονται από τέτοιου είδους συμφωνίες, θα καθίσταται σχεδόν αδύνατη η επαναρύθμιση των αγορών. Ακόμα αναφέρθηκε ότι με την TISA μπορεί να παρεμποδιστεί η φορολόγηση χρηματοοικονομικών προϊόντων, να απειληθούν τα κρατικά μονοπώλια υπηρεσιών όπως η υδροδότηση και τα δίκτυα αστικών λυμάτων, ενώ η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό ολόκληρων πληθυσμών –ιδιαίτερα εκείνων με πιο σύνθετες ανάγκες όπως έγινε στις ΗΠΑ. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι ενδιαφερόμενοι επεσήμαναν ότι ευρωπαϊκή προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο περιορισμός της εφαρμογής της συμφωνίας σε ευαίσθητους τομείς, όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε καιρούς οικονομικής κρίσης –ωστόσο από το εμπιστευτικό έγγραφο που αποκτήθηκε από το Wikileaks φαίνεται σχεδόν το αντίθετο.