Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία απέρριψαν την Τετάρτη την πρόταση του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για κήρυξη μονομερούς εκεχειρίας.

«Στόχος μας είναι οι καταληψίες να φύγουν από την περιοχή μας», δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Dozhd TV.

Η δήλωση του Πουσίλιν έγινε μετά την ανακοίνωση του Ποροσένκο από το Κίεβο ότι η κυβέρνησή του θα ανακοινώσει σύντομα μια μονομερή εκεχειρία, ώστε οι αυτονομιστές να έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τα όπλα και να αποκατασταθεί η τάξη στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Πουσίλιν, που βρίσκεται στη Μόσχα, σημείωσε ότι η προσφορά αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εποικοδομητική. «Σταματάνε να πυροβολούν, αφοπλιζόμαστε και επιτίθενται εναντίον μας όταν είμαστε άοπλοι. Αυτή είναι η λογική του Κιέβου», είπε χαρακτηριστικά.

Η εκεχειρία περιλαμβάνεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο το οποίο ανακοίνωσε ο ουκρανός πρόεδρος τη Δευτέρα. Μετά την εκεχειρία αναμένεται να ακολουθήσει αμνηστία για τους αντάρτες και αλλαγές στο σύνταγμα ώστε να λάβουν περισσότερες εξουσίες οι επαρχίες.

Ο Ποροσένκο δεν διευκρίνισε πότε θα εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό, όμως ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της χώρας Μιχάιλο Κόβαλ σημείωσε ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο Interfax.

Ο Ποροσένκο έχει συζητήσει τηλεφωνικά για το σχέδιο αυτό με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.