«Η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει, όποτε χρειαστεί, από επιλογή και όχι από ανάγκη», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σχολιάζοντας τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι τόσο η απόφαση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα προαπαιτούμενα προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η χρηματοδότηση της χώρας, όσο και οι θετικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου στο πεδίο της οικονομίας, σε καμιά περίπτωση δεν αιτιολογούν κινήσεις όπως αυτές που «προαναγγέλλονται» με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται δήλωση «υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου των Οικονομικών».

Πέραν τούτου, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σημειώνει με ικανοποίηση την άντληση ποσού 1,3 δισ. ευρώ, μέσω τρίμηνων εντόκων γραμματίων, με επιτοκιακό κόστος που για πρώτη φορά έπεσε κάτω από το 2% (1,80% έναντι 2,13% κατά την δημοπρασία της 13ης Μαΐου).

«Πρόκειται για άλλη μια επιβεβαίωση επιστροφής στην αξιοπιστία και στην εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία», συμπλήρωσε η κυρία Βούλτεψη.

Νωρίτερα, κυβερνητική πηγή είχα χαρακτηρίσει «ανυπόστατες διαρροές» πηγη τα περί νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το καλοκαίρι που μεταδόθηκαν την Τρίτη από το Reuters.

Η ίδια κυβερνητική πηγή είπε ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που δεν τίθεται θέμα για την εκπλήρωση των 12 δράσεων. Η έξοδος ή όχι στις αγορές είναι ένα ενδεχόμενο και παράλληλα δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά σε καμία περίπτωση δεν συναρτάται με τις δράσεις που εκκρεμούν και με την εκταμίευση των δόσεων, τόνισε η πηγή αυτή.

Το δημοσίευμα

Νωρίτερα, το Reuters είχε μεταδώσει - επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών - ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να ξαναβγεί στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι με την έκδοση μέσης διάρκειας ομολόγου και στόχο την άντληση έως 3 δισ. ευρώ.

Η πιθανή διάρκεια του νέου ομολόγου θα είναι 7ετής και θα έχει ως στόχο την κάλυψη του καμπύλης των αποδόσεων, ενώ τα έσοδα θα βοηθήσουν και στον περιορισμό του χρηματοδοτικού κενού που διαπιστώνουν οι δανειστές για το 2015.

«Η συγκυρία στις αγορές είναι καλή για την έκδοση ενός νέου ελληνικού ομολόγου μέσα στο καλοκαίρι» είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμα τελικές αποφάσεις για τις λεπτομέρειες της έκδοσης.

«Μιλάμε για μία μικρή έκδοση της τάξης των 2-3 δισ. ευρώ και πρωταρχικό στόχο την κάλυψη της καμπύλης των αποδόσεων (yield curve) πρόσθεσε.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει στην αγορά μόνο έντοκα γραμμάτια 3μηνης και 6μηνης διάρκειας στους βραχυπρόθεσμους τίτλους.

Στις υπόλοιπες διάρκειες υπάρχουν το νέο 5ετές, το 10ετές και το 30ετές ομόλογο.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει πει ότι θέλει να αντλήσει από τις αγορές ποσό έως 6 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα αυξημένο το τελευταίο διάστημα, με τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων να έχουν υποχωρήσει αισθητά μετά και την επιτυχή επιστροφή της χώρας στις αγορές τον Απρίλιο.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στις αρχές Ιουνίου σε χαμηλό 4,5 ετών στα επίπεδα του 5,5%.

Το ίδιο διάστημα η απόδοση του 5ετούς είχε υποχωρήσει κάτω από το 4% με κουπόνι που είχε οριστεί στην έκδοσή του στο 4,95%.

Ο πρώην  υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε πει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters στις αρχές Απριλίου ότι η πλήρης ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές θα επιτευχθεί το 2016.

Η πρόσκαιρη άντληση ρευστότητας, ωστόσο, θα βοηθήσει στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολογίζει στα 12,6 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2015 και θα αποτελέσει ένα από τα κύρια αντικείμενα διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από