Ο «Ιππόδαμος» – το μηχάνημα διάνοιξης σηράγγων – έφτασε στο σταθμό της Αγίας Βαρβάρας έχοντας διανύσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο 598 μέτρα από τα συνολικά 7,6 χιλιόμετρα που είναι η επέκταση του Μετρό προς τον Πειραιά.

Επόμενος σταθμός του «μετροπόντικα» είναι ο Κορυδαλλός όπου αναμένεται να φθάσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όπως έγινε σήμερα γνωστό, ο «Ιππόδαμος» θα διανοίξει συνολικά 6,5 χιλιόμετρα, ενώ το υπόλοιπο τμήμα στην αρχή και το τέλος του έργου θα γίνει με συμβατικές μεθόδους, δηλαδή μέσω υπόγειας εκσκαφής.

Η επέκταση της γραμμής 3 προς Πειραιά υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση 130.000 επιβάτες, μειώνοντας την κυκλοφορία των ΙΧ οχημάτων κατά 23.000 ημερησίως και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 120 τόνους. Ο συνολικός χρόνος από το λιμάνι έως το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος θα είναι 45 λεπτά.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, σήμερα στους υπό κατασκευή σταθμούς στην Αγία Βαρβάρα, στον Κορυδαλλό, στη Νίκαια, στα Μανιάτικα, στον Πειραιά και στο Δημοτικό Θέατρο απασχολούνται 700 άτομα. Η επέκταση της λειτουργίας του Μετρό προς τον Πειραιά αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2017.

«Η κατασκευή της επέκτασης προς Πειραιά προχωρά απρόσκοπτα και ήδη ο μετροπόντικας έφτασε στο σταθμό Αγ. Βαρβάρας. Το έργο που κατασκευάζεται είναι μια σημαντική επένδυση ύψους 660.000.000 ευρω, σε περιοχές του Δήμου Πειραιά και των ευρύτερων Δήμων, που σήμερα έχουν έντονα προβλήματα κυκλοφορίας και χαμηλό επίπεδο εξυπερέτησης από ΜΜΜ», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό Χρήστος Τσίτουρας.​