Αυτό δεν ήταν μία απλή εκδίκηση, ήταν διασυρμός. Τέσσερα χρόνια μετά τον τελικό στη Νότια Αφρική, η Ολλανδία εκδικήθηκε την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ισπανία με το απίστευτο 5-1, στο πρώτο τους παιχνίδι στο Μουντιάλ, στην πόλη Σαλβαδόρ.

Η Ολλανδία, έδωσε μία μοναδική παράσταση κόντρα σε μία αντίπαλο που δεν θύμιζε σε τίποτα την ομάδα που κυριαρχούσε μέχρι πρόσφατα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Στο β’ μέρος, η Ισπανία δεν μπορούσε να αντιδράσει και οι παίκτες της απλά παρακολουθούσαν την ολλανδική παράσταση.

Κι όμως, η Ισπανία προηγήθηκε στο 27′ με εκτέλεση πέναλτι του Τσάμπι Αλόνσο. Ο Ιταλός διαιτητής Ριτσόλι, «είδε» πέναλτι όταν ο Ντιέγκο Κόστα έπεσε στο έδαφος, χωρίς όμως να έχει ανατραπεί από τον Ντε Φρέι. Σε αυτή τη φάση ο Ριτσόλι παρασύρθηκε από το πέσιμο του Ντιέγκο Κόστα.

Η Ολλανδία ισοφάρισε στο 44′ με καταπληκτική κεφαλιά-ψαράκι του Φαν Πέρσι, ύστερα από εξαιρετική πάσα του Μπλιντ. Στο’ β’ μέρος, η Ολλανδία κυριάρχησε απόλυτα. Στο 53′ ο Ρόμπεν «χόρεψε» Ράμος και Πικέ και σημείωσε το 2-1. Στο 64′ ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Σνάιντερ, ο Ντε Φρέι σημείωσε το 3-1, αλλά είχε προηγηθεί φάουλ του Φαν Πέρσι στον Κασίγιας,που δεν έδειξε ο Ριτσόλι.

Το τέταρτο γκολ της Ολλανδίας σημείωσε και πάλι ο Φαν Περσι στο 72′, καθώς εκμεταλλεύτηκε λάθος του Κασίγιας. Το τελικό 5-1 πέτυχε με καταπληκτική προσπάθεια ο Ρόμπεν στο 80′. Η ολλανδική ομάδα δεν χαλάρωσε, αλλά προσπάθησε και για άλλο γκολ. Μάλιστα στο 87′ ο Κασίγιας είχε εξαιρετικές επεμβάσεις σε σουτ των Φέλτμαν και Ρόμπεν.

Ισπανία: Κασίγιας, Σέρχιο Ράμος, Πικέ, Αθπιλικουέτα, Ζόρντι Αλμπα, Μπουσκέτς, Τσάμπι Αλόνσο (63′ Πέδρο), Τσάβι, Ινιέστα, Σίλβα (78′ Φάμπρεγκας), Ντιέγκο Κόστα (62′ Τόρες)

Ολλανδία: Σίλεσεν, Φλάαρ, Ντε Φρέι (77′ Φέλτμαν), Μάρτινς Ιντι, Μπλιντ, Γιάνμαατ, Ντε Γιονγκ (62′ Βινιάλντουμ), Ντε Γκουζμάν, Σνάιντερ, Ρόμπεν, Φαν Πέρσι (78′ Λενς).