Αποχωρούν από το υπουργείο Οικονομικών η γενική γραμματέας Χριστίνα Παπακωνσταντίνου και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου.

Η κ. Παπακωνσταντίνου που την τελευταία τετραετία είχε κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής θα αποχωρήσει εντός του Ιουλίου από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αποχώρησή της δεν συνδυάζεται με την αλλαγή της ηγεσίας του υπουργείου, αλλά με το γεγονός ότι ο σύζυγος της, διπλωμάτης στο επάγγελμα θα αναλάβει καθήκοντα στο Παρίσι.

Αν και η ίδια ήδη είχε ενημερώσει τον Γ. Στουρνάρα πως θα αποχωρούσε από τη θέση της στα τέλη του καλοκαιριού, της ζητήθηκε να παραμείνει στη θέση της εν όψει της πολύ κρίσιμης διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου με την τρόικα.

Η πολύπειρη γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών θεωρείται στέλεχος ειδικών αποστολών, καθώς είχε ενεργή ανάμιξη από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έως και την επιτυχημένη ελληνική Προεδρία της ΕΕ. Διατηρεί δε άριστες σχέσεις με αξιωματούχους κυβερνήσεων του εξωτερικού και αξιωματούχους διεθνών οργανισμών. Η κ. Παπακωνσταντίνου προ τριμήνου είχε εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Σύνοδο της G20, αλλά και στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Μια ακόμη ηχηρή αποχώρηση από την Οδό Νίκης είναι αυτή του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνου Τσακλόγλου, ο οποίος σήμερα συμμετέχει για τελευταία φορά στο Εurogroup Working Group.

Τη θέση του θα αναλάβει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Σάσεξ κ. Μανώλης Μαματζάκης, ο οποίος είχε διατελέσει μέλος του ΣΟΕ επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη. Ο κ. Μαματζάκης είχε ήδη συνάντηση με τον Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών και οι δύο τους αναμένεται να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Εurogroup της 19ης Ιουνίου.

Ακόμη πάντως δεν έχει ξεκαθαρίσει το εάν θα συνοδεύονται στο Εurogroup από τον απερχόμενο πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ο κ. Τσακλόγλου, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα αναλάβει θέση ειδικών καθηκόντων είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος , είτε στο Μέγαρο Μαξίμου.