Τη δική του διαπραγμάτευση για το χρέος άρχισε ο Αλέξης Τσίπρας χθες το απόγευμα στη Φρανκφούρτη κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Η συνάντηση κράτησε περίπου μία ώρα και προκάλεσε ικανοποίηση στην Κουμουνδούρου, στελέχη της οποίας σημείωναν χθες ότι το τάιμινγκ, δηλαδή μία ημέρα πριν ανακοινωθεί η αλλαγή ηγεσίας στην Τράπεζα της Ελλάδας, είναι σημαντικό.

Από το περιεχόμενο της συνάντησης έγιναν ελάχιστα πράγματα γνωστά, θεωρείται όμως δεδομένο ότι «εντός» οι τόνοι ήταν μερικά κλικ πιο υψηλοί από ό,τι οι ιδιαίτερα χαμηλόφωνες δημόσιες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κεντρικό τραπεζίτη της ευρωζώνης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία όχι μόνο να θέσει τις ήδη γνωστές θέσεις του κόμματός του για την έξοδο από την κρίση αλλά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και να εκπέμψει σαφή μηνύματα των «ορίων» τα οποία θα διαπραγματευτεί σε ό,τι αφορά το κούρεμα του χρέους αν αναλάβει ευθύνες διακυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή εκφράζεται από το ιδρυτικό Συνέδριό του, είναι το κούρεμα «του μεγαλύτερου μέρους» του χρέους παρότι στο παρελθόν υπήρξαν και μεμονωμένες φωνές στελεχών που εκτίμησαν το επαχθές χρέος – άρα αυτό που μπορεί να διαγραφεί – στο 5% .

Η συνάντηση με τον κ. Ντράγκι ήταν βαρύνουσας σημασίας για τον κ. Τσίπρα, κι ας μη φόρεσε – ούτε αυτή τη φορά – γραβάτα. Ενδεικτικό της σημασίας της ήταν ότι τον συνόδευε ο επικεφαλής του κυβερνητικού προγράμματος και για πολλούς ο Νούμερο δύο στο κόμμα Γιάννης Δραγασάκης.

Εκτός από τον Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος γνωρίζει σε βάθος τόσο το εγχώριο όσο και το ευρωπαϊκό οικονομικό κατεστημένο, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνόδευε ο έμπιστος διευθυντής του γραφείου του Νίκος Παππάς. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παππάς συνόδευε τον επικεφαλής του κόμματος και στις συναντήσεις που είχε στην «κοιλιά του κήτους», δηλαδή την έδρα του ΔΝΤ, και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι χαρακτηρίστηκε εποικοδομητική από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ίδιος στις δηλώσεις που έκανε μετά απέφυγε σκληρές εκφράσεις σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης και την κατάργηση των μέτρων λιτότητας.

Το άλλο στοιχείο που προκάλεσε ικανοποίηση στην Κουμουνδούρου, πέραν της δυνατότητας να εκπέμψει απευθείας τα μηνύματά της για το ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα του χρέους, είναι η συνάντηση καθεαυτή. Μετά την αρχική παγωνιά και τον τοίχο που συναντούσε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το 2012 στην προσπάθειά της να βρει διαύλους επικοινωνίας με επικεφαλής σημαντικών κέντρων εξουσίας, οι βαριές πόρτες των Βρυξελλών, της Ουάσιγκτον και τώρα της Φρανκφούρτης φαίνεται ότι ανοίγουν ευκολότερα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2012 ούτε ο τότε επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ούτε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχαν δει τον κ. Τσίπρα στην Αθήνα. Ο πάγος στις απευθείας επαφές φάνηκε να σπάει με το ταξίδι Τσίπρα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπου συμφώνησαν ότι διαφωνούν, ενώ κομβικής σημασίας ήταν η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Τέξας πως η έξοδος από το ευρώ συνιστά καταστροφή. Από το Τέξας και μετά έγινε σαφές ότι οι φόβοι περί διάλυσης της ευρωζώνης άρχισαν να υποχωρούν.

Η παρουσία επίσης του κ. Τσίπρα στο ντιμπέιτ των υποψηφίων για τη θέση που κατέχει σήμερα ο Μπαρόζο δημιούργησε θετικό κλίμα για την παρουσία του σε ένα ευρωπαϊκό κοινό που απλώς δεν τον γνωρίζει καθόλου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι της χθεσινής συνάντησης με τον Μάριο Ντράγκι είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Γεργκ Ασμουσεν στην Αθήνα προ μηνών. Ο κ. Ασμουσεν είχε δει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης παλαιότερα στη Φρανκφούρτη όταν ακόμα ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, ενώ η Κουμουνδούρου ήλπιζε μέχρι την τελευταία στιγμή να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Σόιμπλε στην κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.