Σε κλίμα φορτισμένο συγκινησιακά έγινε η τελετή παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο απερχόμενος υπουργός Γιάννης Μιχελάκης τόνισε με νόημα ότι «βάλαμε σε εφαρμογή σημαντικές μεταρρυθμίσεις και δώσαμε λύσεις σε σημαντικά προβλήματα. Δεν προχώρησαν όλα όπως τα θέλαμε. Είναι γνωστά και τα γεγονότα και τα αίτιά τους».

Οι «αιχμές» του απερχόμενου υπουργού έμοιαζαν να αγγίζουν τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τα ζητήματα τα οποία «φρεναρίστηκαν» από τις αντιρρήσεις του σγυκυβερνώντος κόμματος για τα ζητήματα σχετικά με τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» και τον νόμο με τις αλλαγές του εκλογικού συστήματος στην αυτοδιοίκηση (είχε προτείνει την εκλογή των δημοτικών συμβούλων από ενιαία λίστα), είτε για την ψήφο των ομογενών.

«Εξίσου βέβαιο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ούτε το έργο που έγινε ούτε τις μεταρρυθμίσεις που ετοιμάσαμε» επισήμανε ο κ. Μιχελάκης. Ανέφερε επιγραμματικά διάφορες κινήσεις του υπουργείου, από τη ρύθμιση οφειλών που είχαν ιδιώτες και επιχειρήσεις προς τους δήμους ως τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για την τροποποίηση του Καλλικράτη και την επιδιόρθωση αδυναμιών του και την παράδοση στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής του σχεδίου του ενιαίου κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πάντως είναι ενδεικτικό ότι αναφερόμενος στον μηχανισμό της εθελοντικής κινητικότητας έδωσε έμφαση στο ότι προωθήθηκε αυτός ο μηχανισμός «χωρίς απολύσεις στην αυτοδιοίκηση» με στόχο τον εξορθολογισμό στη λειτουργία των υπηρεσιών της και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους δημότες. Δεν λείπουν οι εκτιμήσεις ότι αυτή η αναφορά αναδεικνύει την προσπάθεια που έκανε να μη γίνουν απολύσεις αλλά και ότι είναι ένα είδος σήματος προς τον διάδοχό του.

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Αργύρης Ντινόπουλος είπε ότι «είμαι μπροστά σε μια ευτυχή συγκυρία καθώς έχω μακροχρόνια σχέση και φιλία με τον κ. Ι. Μιχελάκη που σφυρηλατήθηκε στον ιδιωτικό τομέα όπου ο ανταγωνισμός είναι αμείλικτος και δεν συγχωρεί λάθη». Χαρακτήρισε ως δεύτερη ευτυχή συγκυρία το ότι ως εκλεγμένος δήμαρχος Βριλησσίων είχε συνεργαστεί με τον αείμνηστο Αθανάσιο Νάκο στο υπουργείο.

Σημείωσε ότι με τη βοήθεια του αναπληρωτή υπουργού Θεόφιλου Λεονταρίδη και του υφυπουργού κ. Γιώργου Ντόλιου «θα δώσουμε αγώνα και θα τον κερδίσουμε» για να βγει η χώρα από το τούνελ, σημειώνοντας ότι «θα σπρώξουμε το κάρο στη λάσπη και θα βγάλουμε την πατρίδα από τα αδιέξοδα για μια καλύτερη κοινωνία».

Έστειλε μήνυμα προς τους υπαλλήλους της αυτοδιοίκησης για συνεργασία αναφορικά με τη λύση των προβλημάτων που είναι οξυμμένα και τόνισε ότι η πόρτα και τα τηλέφωνά του είναι ανοιχτά σε όλους ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου. «Με τη βοήθεια του προσωπικού και του Θεού θα τα καταφέρουμε» είπε.

Ο κ. Λεονταρίδης στη σύντομη παρέμβασή του είπε ότι όπως συνετά άσκησε τα καθήκοντά του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ανταποκριθεί και στα νέα του καθήκοντα.

Ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος αναφέρθηκε στην πορεία του έργου στο υπουργείο: «Είχαμε εποικοδομητική συνεργασία με τον κ. Μιχελάκη, όμως όλοι γνωρίζουμε ότι δεν γίνεται να φας ομελέτα αν δεν σπάσεις αβγά. Και αβγά σπάσαμε και ομελέτες φάγαμε. Και δεν τα πήγαμε και άσχημα. Το υπουργείο Εσωτερικών είναι ένα καλά οργανωμένο υπουργείο».