Ατελείωτο είναι το κύμα προσφύγων στη Μεσόγειο: Άλλοι 200 μετανάστες εντοπίστηκαν την Κυριακή σε πλοιάριο που είχε αποπλεύσει από τη Λιβύη και βρέθηκε στα ανοικτά της Σικελίας.  

Πάνω στο πλοιάριο βρίσκονταν και τρεις σοροί μεταναστών που δεν επέζησαν του ταξιδιού, όπως αναφέρουν στα ιταλικά ΜΜΕ τοπικοί αξιωματούχοι. 

Στα ύδατα μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης διεξάγεται την Κυριακή εκτεταμένη επιχείρηση από πολεμικά σκάφη της Μάλτας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ που παρακολουθούν την προσέγγιση 25 πλεούμενων γεμάτων μετανάστες που έχουν αποπλεύσει από τις λιβυκές αρχές και διέσωσαν στη διάρκεια της νύκτας 130 ανθρώπους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Μάλτας.

Χιλιάδες μετανάστες αποβιβάσθηκαν ή ετοιμάζονται να αποβιβασθούν σε λιμάνια της Σικελίας. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το ιταλικό πρακτορείο ANSA από το λιμάνι του Ποτσάλο, σε ένα από τα πλεούμενα αυτά που πρόκειται να φθάσει εκεί το απόγευμα, υπάρχουν τρία πτώματα ανθρώπων οι οποίοι απεβίωσαν στη διάρκεια του διάπλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Βαλέτα, »οι ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας συμβάλλουν ενεργά σε μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουν οργανωθεί στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια».

Κύμα προσφύγων χωρίς τέλος, επικρίσεις στις Βρυξέλλες

Ο αριθμός των χιλιάδων που περνούν τη Μεσόγειο για το «όνειρο της Ευρώπης» είχε ήδη φτάσει τους πρώτους πέντε μήνες του 2014 τον αριθμό ολόκληρου του 2013.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ, με μήνυμά του στο Twitter, επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Οι ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας πραγματοποιούν μια άριστη δουλειά μαζί με την ιταλική Mare Nostrum και το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, σε μια κοινή επιχείρηση. Η Ευρώπη είναι παντελώς απούσα».

Στη Σικελία, ο δήμαρχος του Παλέρμο Λεολούκα Ορλάντο επέκρινε «την αναισθησία της Ευρώπης μπροστά στο δράμα που εκτυλίσσεται στα σικελικά ύδατα» ενώ ο Έντσο Μπιάνκο, δήμαρχος της άλλης μεγάλης πόλης, της Κατάνης, κάλεσε την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

«Αυτό που συμβαίνει είναι εκτός ελέγχου και αποτελεί μια ανθρώπινη τραγωδία. Η αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών παραπαίει και πρέπει να αντιμετωπίσουμε αφόρητους αριθμούς» δήλωσε το Σάββατο ο Λίλο Φιρέτο, δήμαρχος ενός από τα σικελικά λιμάια όπου οδηγούνται πολυάριθμοι μετανάστες, το Πόρτο Εμπέντοκλε.

Ο αριθμός των προσπαθειών των μεταναστών να φθάσουν στην Ευρώπη από τις αφρικανικές ακτές έχει αυξηθεί με την καλοκαιρία. Οι μετανάστες, οι οποίοι γενικά αναχωρούν εν πλήρει αναρχία από τη Λιβύη, προέρχονται από την Ερυθραία, τη Συρία, καθώς και από τις πιο φτωχές χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής.

Χιλιάδες εξ αυτών έχουν βρει το θάνατο τα τελευταία χρόνια επιχειρώντας το διάπλου με υπερφορτωμένα πλεούμενα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από