Τις πρώτες του κινήσεις μετά την ανεξαρτητοποίησή του από τη ΔΗΜΑΡ ανέλυσε σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 το μεσημέρι της Παρασκευής ο Βασίλης Οικονόμου ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν τον ενδιαφέρει ένα κυβερνητικό πόστο ή ένταξή του στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο η συγκρότηση της παράταξης της Κεντροαριστεράς.

«Αυτό που προέχει και έχει σημασία είναι η συγκρότηση μιας κεντροαριστερής παράταξης που να είναι ο τρίτος πόλος πραγματικά στην πολιτική σκηνή του τόπου. Θεωρώ ότι η ΔΗΜΑΡ δεν έχει τη διάθεση να συμμετάσχει σ’ αυτήν την κουβέντα και πρέπει να γίνει ανοιχτά με την κοινωνία και τις δυνάμεις της που ενδιαφέρονται προς αυτήν την κατεύθυνση» σημείωσε ο Βασίλης Οικονόμου, μιλώντας στην εκπομπή των Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αρη Ραβανού.

Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ το Σαββατοκύριακο.

«Δεν θέλω να συμμετάσχω σε αυτή τη συζήτηση και δεν με ενδιαφέρει μια τέτοια προσχηματική συζήτηση ή σε στενό κομματικό πλαίσιο, η οποία δεν παρακολουθεί την κοινωνία. Και αυτή είναι η άποψή μου, την οποία έχω πει και στα αρμόδια όργανα, γιατί ακούω ότι δεν έχω μιλήσει στα κομματικά όργανα. Αυτά είναι προσχήματα και φθηνές δικαιολογίες. Οταν βλέπεις ότι αυτά δεν ακούγονται και υπάρχει ένα συντριπτικό αποτέλεσμα και δεν υπάρχει συζήτηση της κοινωνίας, και αυτό περνά διάφορα μηνύματα για την ηγετική ελίτ του κόμματος και η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει ανοιχτά» είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις φήμες που θέλουν την ανεξαρτητοποίησή του να συνοδεύεται από ένταξή του στην κυβέρνηση στην οποία θα παρέχει πολιτική στήριξη, ο Βασίλης Οικονόμου απάντησε:

«Δεν με ενδιαφέρει καμία κυβερνητική θέση. Θέλω να δω και αν αυτοί που το λένε μπορεί να συμμετάσχουν ή τι ετοιμάζουν. Θυμάμαι κάποιους που ήταν υπέρμαχοι της τρικομματικής κυβέρνησης ή μιας κυβέρνησης με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ… Απίθανες και καταπληκτικές ιστορίες που λένε τα ίδια πρόσωπα και όχι κάποιος άλλος. Δεν υπάρχει σταθερότητα. Εμένα, με ενδιαφέρει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Να ανασυγκροτηθεί η Κεντροαριστερά και η κυβέρνηση να μη συνεχίσει την πολιτική της όπως είναι τώρα, διότι αποδοκιμάστηκαν και τα δύο κόμματα από τον λαό και αν δεν δω συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για μια προοδευτική πορεία και δημοσιονομική σταθερότητα με προοδευτικό πρόσημο και κοινωνική δικαιοσύνη, δεν νομίζω (ότι θα τη στηρίξω). Θα ψηφίσω κατά συνείδηση» είπε.

Για το ενδεχόμενο από την άλλη συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Βασίλης Οικονόμου ήταν και πάλι κάθετος:

«Δεν με ενδιαφέρει αυτό. Με ενδιαφέρει να βρεθώ σε κοινό δρόμο με δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Είμαι ανοιχτός και σε συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αν κατέβει με σύνθημα για την κυβέρνηση της Αριστεράς… Να δούμε τα νέα δεδομένα και είμαι ανοιχτός να συζητώ με όλες τις δυνάμεις. Με ενδιαφέρει, όμως, να υπάρξει η Κεντροαριστερά ως κυβερνητική εκδοχή και πρόταση».

Κληθείς τέλος να σχολιάσει μια πιθανότητα επιστροφής του στο ΠΑΣΟΚ, απ’ όπου είχε φύγει για να ενταχθεί στη ΔΗΜΑΡ, είπε:

«Σας μιλώ για μια Κεντροαριστερά που υπερβαίνει το ΠΑΣΟΚ σαν κομματικό οργανισμό. Μιλάμε για μια Κεντροαριστερά που έχει δυνάμεις και που θα ήθελα να έχει και τη ΔΗΜΑΡ μέσα και έχει και το Ποτάμι και άλλες δυνάμεις που δεν είναι ενταγμένες. Δηλαδή, με ενδιαφέρει η «μεγάλη» συνάντηση».