Μια ανακαίνιση είναι καλή αφορμή για ευρύτερες αλλαγές. Κάποια γραφεία μεγαλώνουν. Κάποια μετακινούνται και κάποια απομακρύνονται. Η ανακαίνιση του εβδόμου της Κουμουνδούρου δεν ξεφεύγει από τον κανόνα. Ολόκληρος ο όροφος θα είναι αυτό που στα «αστικά κόμματα» αποκαλούν «γραφείο προέδρου».

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς, η γραμματεία τους και κάποιοι σύμβουλοι του προέδρου θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται σε σαφώς πιο σύγχρονο και άνετο περιβάλλον, ενώ στελέχη της εσωκομματικής μειοψηφίας που συνωστίζονταν για χρόνια εκεί, ειδοποιήθηκαν ευγενικά να αναζητήσουν άλλα γραφεία.

Η χωροταξία είχε πάντα τη δική της σημασία και οι αλλαγές στην Κουμουνδούρου δεν ξεφεύγουν από τον κανόνα. Οι παροικούντες το κόμμα είχαν συνειδητοποιήσει από το 2012 ακόμα ότι «το κέντρο βάρους» λήψης των αποφάσεων είχε μετακινηθεί στη Βουλή. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας συναντούσε τους θεσμικούς συνομιλητές του, αλλά και πρόσωπα με τα οποία επιθυμούσε να συνομιλεί. Εκεί είδε – για παράδειγμα – τον Γκεργκ Ασμουσεν, τον Δημήτρη Χριστόφια αλλά και τον σερ Βασίλειο Μαρκεζίνη.

Η Βουλή ήταν καλή «λύση» αλλά πολυσύχναστη. Από ένα σημείο και μετά έγινε κατανοητό ότι ούτε εκεί μπορούσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να βρει την ησυχία του…

Η αυτονόητη ανάγκη της ηγεσίας ενός κόμματος που βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας για «ιδιωτικότητα» συμπίπτει με μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να ανακαινίσει όχι μόνο τα γραφεία αλλά και τις αντιλήψεις του για τις πολιτικές συμμαχίες και τα ανοίγματα.

Οπως έγινε σαφές από τις τοποθετήσεις σχεδόν όλων των κορυφαίων στελεχών του το διάστημα μετά τις 25 Μαΐου, το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να έδωσε την «ιστορική πρωτιά», δεν έδωσε όμως και αέρα αυτοδυναμίας. Από εκείνη τη βραδιά, στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνονται για τις επόμενες κινήσεις.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ. Αφετηρία της αναζήτησης είναι η τοποθέτηση του ίδιου του κ. Τσίπρα για μια «πλατιά, δημοκρατική, προοδευτική και πατριωτική συμμαχία», η οποία εκφωνήθηκε μπροστά τις τηλεοπτικές κάμερες το βράδυ της 25ης Μαΐου και επαναλήφθηκε στη συνεδρίαση της Γραμματείας. Πολλά στελέχη είδαν πίσω από τις λέξεις αυτές ένα σαφές άνοιγμα προς τα δεξιά του κόμματος.

Την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κοιτάξει προς τα «δεξιά του», δηλαδή προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ενστερνίζονται κορυφαία στελέχη προερχόμενα κυρίως από τον πασοκογενή χώρο όπως ο Αλ. Μητρόπουλος. Επιχείρημά τους είναι μάλιστα ότι όπου κατέβηκαν στελέχη που σηματοδότησαν ή ανοίχτηκαν στον χώρο αυτό όπως η Σοφία Σακοράφα, η Ρένα Δούρου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Κώστας Χρυσόγονος και ο Γιώργος Κατρούγκαλος πήγαν πολύ καλά στις εκλογές.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ήδη έχουν γίνει και οι πρώτες επαφές με επτά βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς οι οποίοι βλέπουν την συμπότευση με τον ΣΥΡΙΖΑ ως διέξοδο στο σημερινό σκηνικό.

Η πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας διά του κ. Λαφαζάνη επέλεξε να κατεβάσει λίγο τους τόνους σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα σε ό,τι αφορά τα πολιτικά ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αναρωτήθηκε μάλιστα χθες στον Βήμα FM, «αυτό που λέει ο Τσίπρας είναι Κέντρο;». Και αποφεύγοντας να μιλήσει για την ανάγκη ενός δεύτερου κύματος ριζοσπαστικοποίησης και συνεργασίας μόνο με ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υπογράμμισε ότι η πρόταση Τσίπρα «είναι η πρόταση για τη διαμόρφωση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας, η οποία να έχει πατριωτικά, προοδευτικά και δημοκρατικά χαρακτηριστικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ένα κόμμα που φέρει μεγάλες προοδευτικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία με ορίζοντα και προοπτική τον σοσιαλισμό».

ΤΟ «ΑΡΙΣΤΕΡΟΜΕΤΡΟ». Η έκπληξη όμως αυτή τη φορά ήταν αλλού. Μακριά από το «αριστερόμετρο» το οποίο, σύμφωνα με συντρόφους του, κρατούσε μέχρι τώρα ο κ. Λαφαζάνης «διώχνοντας» στελέχη – κυρίως από τον χώρο του ΠαΣοΚ – που επιθυμούσαν να εισέλθουν στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έκπληξη ήρθε από την περίφημη «ΑριστΑρεν», δηλαδή την αριστερή πτέρυγα της πλειοψηφίας, στην οποία κινούνται ορισμένα από τα πλέον έμπιστα στελέχη της ηγεσίας και της Ανάσας, η οποία στήριξε εμπράκτως την ηγετική ομάδα σε όλες τις κατά καιρούς συγκρούσεις της με την Αριστερή Πλατφόρμα.

Πρώην γραμματείς της Νεολαίας όπως ο Τάσος Κορωνάκης ο οποίος είχε και την ευθύνη της καμπάνιας για τον Δήμο της Αθήνας, στελέχη όπως ο υπεύθυνος Επικοινωνίας και επικεφαλής της καμπάνιας για την Περιφέρεια Αττικής Ανδρέας Καρίτζης, στελέχη με τα οποία ο κ. Τσίπρας διατηρεί προσωπική σχέση όπως ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος τοποθετήθηκαν με διαφορετικό τρόπο για το θέμα που ταλανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Μαζί με τον Πάνο Λάμπρου και τη Μάνια Μπαρσέφσκυ της Ανάσας υπογράμμισαν ότι το άνοιγμα πρέπει να γίνει στο πεδίο της κοινωνίας και όχι «από πάνω προς τα κάτω» μέσω πράσινων και ροζ μεταγραφών από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Τα στελέχη αυτά βλέπουν με μεγάλο σκεπτικισμό το άνοιγμα με «πατριωτικό» πρόσημο, ενώ επισημαίνουν την ανάγκη το επόμενο διάστημα το κόμμα «να κατέβει ξανά κάτω στην κοινωνία» για να «ανοίξει» προς τα στρώματα εκείνα τα οποία είναι τόσο απογοητευμένα που δεν πήγαν καν να ψηφίσουν.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστική η πρόταση που έκανε ο κ. Καρίτζης (ΑΠΕ-ΜΠΕ), «η κοινοβουλευτική δραστηριότητα (του ΣΥΡΙΖΑ) πρέπει να ανατεθεί σε ένα «προσωπικό ασφαλείας» και να μεταβιβάσει πόρους και ανθρώπινο δυναμικό στις γειτονιές που έχουν πληγεί από την κρίση».