Η υγρασία «δουλεύει» αθόρυβα και υποδόρια. Και η ανάσα του βουνού στα 1000 μ. υψόμετρο παραπέμπει σε κλιματιστικό που λειτουργεί στην μικρή ταχύτητα (ευτυχώς). Ενα παχύ στρώμα από πεσμένα φύλλα σφένδαμων, κοκκινοκίτρινης απόχρωσης, σχεδόν εξαφανίζει τον ήχο των βημάτων. Παρόλ’ αυτά το περπάτημα γίνεται με προσοχή μη τυχόν κάποιο κλαράκι σπάσει υπό το βάρος του σώματος, γιατί το μικρόφωνο που κρέμεται πάνω από τους ηθοποιούς καταγράφει ακόμα και το πέταγμα των εντόμων.

Στην αγκαλιά του Βέρμιου με την οργιώδη βλάστηση μια «Εκδρομή» είναι σε εξέλιξη από τον περασμένο Φεβρουάριο, κάτω από απότομες και δραματικές εναλλαγές καιρικών συνθηκών: από την ηλιοφάνεια, στη βαριά συννεφιά και το χαλάζι, τη βροχή και την πυκνή χιονόπτωση.

Μια ετερόκλητη ομάδα 13 ατόμων αναγκάζεται λόγω των συνθηκών να συμβιώσουν, αποκλεισμένη σε ένα ορειβατικό ξενώνα.

Aγνωστοι μεταξύ τους -οι περισσότεροι- βρίσκονται εκεί με διαφορετική αφορμή ο καθένας: μια γυναίκα αναζητάει το παιδί της που υποπτεύεται πως το έχει απαγάγει ο πατέρας του και πρώην σύζυγό της. Ένας καθηγητής που έχει λάβει μια πρόσκληση για να παραστεί στην αναστήλωση ενός παλιού βυζαντινού ναού. Μια δημοσιογράφος κάνει ένα ρεπορτάζ για τα χειμερινά σπορ. Ένας γέροντας αγρότης που έχει κερδίσει ένα διήμερο ταξίδι σε διαγωνισμό κάποιας εταιρείας. Τρεις ορειβάτες με τον οδηγό τους. Ένας μουσικός με την κοπέλα του – ανερχόμενη τραγουδίστρια – που έρχονται να συναντήσουν έναν μουσικό παραγωγό. Μια μάνα που ανησυχεί για την κόρη της και μαθαίνει ότι βρίσκεται εκεί.

Οι καιρικές συνθήκες δημιουργούν συνθήκες εγκλεισμού- αποκλεισμού. Η αρχική- επιφανειακή- ευφορία σύντομα υποχωρεί. Οι τηλεφωνικές γραμμές κόβονται, Τα κινητά τηλέφωνα δεν έχουν σήμα, τα τρόφιμα λιγοστεύουν, το ηλεκτρικό έχει συνεχείς διακοπές. Οι διέξοδοι διαφυγής λιγοστεύουν μέχρι που γίνονται ανύπαρκτες. Οι εγκλωβισμένοι, αρχίζουν να υποψιάζονται πως ο αποκλεισμός τους εκεί, ίσως να μην είναι τυχαίος.

Οι άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι ανακαλύπτουν σιγά σιγά πως συνδέονται με μια παλιά ιστορία, την οποία όμως κανείς δεν θέλει να θυμάται.

Και σαν να μην φθάνουν αυτά αρχίζουν να συμβαίνουν διάφορα στους αποκλεισμένους. Μια γυναίκα βρίσκεται τραυματισμένη στο δάσος. Ένας από τους ορειβάτες εξαφανίζεται μυστηριωδώς και αργότερα βρίσκεται το πτώμα του. Το παιδί που αναζητά η μητέρα του, εμφανίζεται μπροστά της μέσα στο δάσος, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Κάτω από αυτές τις αντιξοότητες η εκδρομή προσλαμβάνει διαστάσεις ψυχολογικού θρίλερ.

Το φυσικό περιβάλλον είναι επιβλητικό. Πυκνό δάσος από πανύψηλους σφένδαμους. Κι έπειτα είναι τα βλέμματα των ηθοποιών. Τους παρατηρώ. Το μάτι τους γυαλίζει. Ακόμα και του καλόγερου της ιστορίας.

Και έτσι πρέπει. Έτσι τους θέλει ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Πανταζούδης που δομεί τις σκηνές στη σειρά μυστηρίου «Η εκδρομή» του ΑΝΤ1, πάνω στο (α λα Αγκαθα Κρίστι) κείμενο της Στέλλας Βασιλαντωνάκη.

Η ατμόσφαιρα μυστηρίου και αγωνίας που αναδύεται από τις σκηνές και οι κινηματογραφικές λήψεις, τα- με λοξή ματιά- πλάνα στους ηθοποιούς, δίνουν την αίσθηση ξένης πολυδάπανης σειράς, ένα κράμα από «Lost» και «Game of Thrοnes».

Εντούτοις η σειρά μυστηρίου είναι εσωτερική παραγωγή του καναλιού, ένα εγχείρημα που επεξεργαζόταν τέσσερα χρόνια και με συγκρατημένο προϋπολογισμό.

Ηθοποιοί και ομάδα παραγωγής έχουν κάνει «σπίτι» τους το βουνό. Τα γυρίσματα της σειράς (που θα προβληθεί σε 13 επεισόδια την επόμενη τηλεοπτική σεζόν) γίνονται εκεί, μέσα στο πυκνό δάσος, σε ποτάμι που το διασχίζει, σε μοναστηριακό συγκρότημα, σε δασικό χωριό, και θα ολοκληρωθούν τον Ιούλιο.

Στην «Εκδρομή» θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν σεναριακά οι Λίνα Σακκά, Οθωνας Μεταξάς, Γιώργος Χαλεπής, Νίκος Νικολάου, Γιάννης Ποιμενίδης, Ιφιγένεια Δεληγιάννη, Νίκος Κολοβός, Τίνα Λεωνόρα, Ευγενία Σαμαρά, Ορέστης Παλιαδέλης, Μιχάλης Συριόπουλος, Βασιλική Γραικού, Δημήτρης Κοντός, Νίκος Τσολερίδης, Στέλιος Καλαϊτζής, Έφη Κόντα, Δημήτρης Κυρατσούδης.