Η ανταλλαγή κρατουμένων που ανακοινώθηκε το Σάββατο, αυτή ενός αμερικανού στρατιώτη που κρατείτο από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν με πέντε Αφγανούς που κρατούνταν στην φυλακή του Γκουαντάναμο, μπορεί να αποτελέσει ένα «άνοιγμα» για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στους Ταλιμπάν, δήλωσε την Κυριακή ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

«Αυτό θα μπορούσε, αυτό θα πρέπει και όπως ελπίζουμε εμείς αυτό θα αποτελέσει ένα άνοιγμα» στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στους ισλαμιστές αντάρτες στο Αφγανιστάν, μετά την αποτυχία των άμεσων διαπραγματεύσεων το 2012, δήλωσε ο Χέιγκελ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC από την αμερικανική βάση του Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν.

Σε αυτήν την αμερικανική βάση απελευθερώθηκε χθες ο αμερικανός λοχίας Μπάουϊ Μπέργκνταλ μετά την κράτησή του για πέντε χρόνια από τους Ταλιμπάν.

«Είχαμε δεσμευτεί (σε έναν διάλογο) με τους Ταλιμπάν ως το 2012. Διέκοψαν αυτές τις διαπραγματεύσεις, έκτοτε δεν έχουμε καμία επίσημη σχέση μαζί τους», υπογράμμισε ο Χέιγκελ.

«Επομένως ίσως (αυτή η ανταλλαγή κρατουμένων) να αποτελέσει ένα νέο άνοιγμα που θα οδηγήσει σε μια συμφωνία», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ έφτασε την Κυριακή στο Αφγανιστάν πραγματοποιώντας αιφνιδιαστική επίσκεψη. 

Η Ουάσινγκτον ζητεί εδώ και χρόνια να υπάρξει μια διαδικασία «αφγανικής συμφιλίωσης» ανάμεσα στην Καμπούλ και στους Ταλιμπάν με την μεσολάβηση του Κατάρ, το οποίο και εργάστηκε για την επίτευξη της χθεσινής συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο μουλάς Όμαρ, ανώτατος ηγέτης των αφγανών Ταλιμπάν, δήλωσε ότι η απελευθέρωση πέντε πρώην στελεχών των Ταλιμπάν, που ήταν φυλακισμένα στο Γκουαντάναμο, με αντάλλαγμα αυτήν του Μπέργκνταλ, συνιστά μια «μεγάλη νίκη».

«Απευθύνω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στο αφγανικό μουσουλμανικό έθνος, σε όλους τους μαχητές του Θεού και στις οικογένειες και τους συγγενείς των κρατουμένων γι'αυτήν την μεγάλη νίκη», αναφέρει ο μουλάς Όμαρ σε ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από