Απεβίωσε την Παρασκευή μία Τουρκάλα 64 ετών, η οποία βρισκόταν σε κώμα εδώ και 159 ημέρες, μετά από εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία τον Δεκέμβριο, στη διάρκεια διαδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Radikal, η 64χρονη υπέστη καρδιακή προσβολή όταν οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν μία αντικυβερνητική διαδήλωση στις 22 Δεκεμβρίου στη συνοικία Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης.

Η Ελίφ Τσερμίκ είχε πάει στη διαδήλωση μαζί με τον σύζυγό της.

Εκείνη την ημέρα, το δίκτυο Capul TV τής είχε πάρει συνέντευξη. Η ίδια κρατούσε μια επιγραφή που έγραφε: «Αρκετά».

Στον δημοσιογράφο είπε -για τους λόγους που αποφάσισε να διαδηλώσει- ότι ήθελε να ζει «σε μια όμορφη χώρα». Λίγες στιγμές αργότερα ξέσπασαν τα επεισόδια που οδήγησαν στον θάνατό της.

Ο θάνατος της Τσερμίκ σημειώνεται την παραμονή της πρώτης επετείου από το κύμα αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων που είχε σαρώσει την Τουρκία τον Ιούνιο του 2013.

Με αφορμή την αντίθεση στο σχέδιο ανάπλασης του πάρκου Γκεζί, πλάι στην πλατεία Ταξίμ, που θα σήμαινε την καταστροφή του πάρκου πρασίνου και την ανέγερση ενός ξενοδοχείου και ενός εμπορικού κέντρου, η οποία κατεστάλη βίαια από την αστυνομία, ξέσπασαν διαδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν 3,5 εκατομμύρια πολίτες σε δεκάδες τουρκικές πόλεις.

Το κίνημα κατεστάλη βίαια: Οκτώ άτομα σκοτώθηκαν, περισσότερα από 8.000 τραυματίστηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν.

Οι διαδηλωτές ετοιμάζονται να κατέβουν στους δρόμους το Σάββατο, την ώρα που οι Αρχές έχουν απαγορεύσει κάθε συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ και έχουν κινητοποιήσει περίπου 25.000 αστυνομικούς για να αποκλείσουν την πρόσβαση σε αυτήν.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κάλεσε την Παρασκευή την κυβέρνηση να δώσει άδεια να γίνουν οι συγκεντρώσεις αύριο και να αφεθούν οι νέοι να «διαδηλώσουν όπως θέλουν. Γιατί να αναπτυχθούν δυνάμεις για να εμποδιστούν;».

Τον Μάρτιο, η κηδεία ενός νέου 15 ετών ο οποίος υπέκυψε μετά τον τραυματισμό του στις διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού έδωσε αφορμή να γίνουν μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν.