Την απατηλή δόξα της …ΕΡΤ ζήλεψε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και αποφάσισε δραστικές περικοπέςύψους 150 εκατ. ευρώστη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ιταλίας – τη γνωστή σε όλους RAI – προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους.

Τα μεγαλύτερα συνδικάτα των εργαζομένων στον τηλεοπτικό τομέα (Cgil, Uil, Cisl, Snater, Usigrai, Libersind) αποφάσισαν να κηρύξουν απεργία και να οργανώσουν διαδήλωση στο κέντρο της Ρώμης την 11η Ιουνίου.

Τα συνδικάτα τονίζουν ότι «πρόκειται για δραστικές περικοπές οι οποίες δεν πλήττουν τις σπατάλες αλλά τις θέσεις εργασίας και δημιουργούν παράλληλα τις προϋποθέσεις για την αποδυνάμωση των γραφείων, των στούντιο και εν τέλει των καναλιών της RAI στις πόλεις της επαρχίας και κάνουν λόγο για πιθανό ξεπούλημα της εταιρίας που διαχειρίζεται τις υποδομές αναμετάδοσης του τηλεοπτικού σήματος».

«Το ότι και η RAIπρέπει να συμβάλει στην οικονομική εξυγίανση της χώρας, κρύβει – πίσω από μια γενική πρόθεση η οποία μπορεί να μοιάζει και ορθή – μια αδιαφανή προσπάθεια, που κινδυνεύει να γονατίσει και εν τέλει να κλείσει τη δημόσια τηλεόραση και δοκιμάσει την αντοχή, σε θέσεις εργασίας, της μεγαλύτερης πολιτιστικής επιχείρησης της χώρας», καταλήγει το ανακοινωθέν των ιταλικών συνδικάτων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Ενρίκο Μοράντο τόνισε, πάντως, ότι στο σύνολο των παρεμβάσεων που έχουν συμφωνηθεί συνεχίζουν να περιλαμβάνονται περικοπές εκατόν πενήντα εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν την RAI».

Ο ιταλός πρωθυπουργός, τέλος, έχει τονίσει ότι «και η δημόσια τηλεόραση πρέπει να δώσει ένα χέρι βοήθειας, στην συνολική αναθεώρηση των δαπανών του δημοσίου η οποία άρχισε να υλοποιείται».